“We moeten oppassen dat criminaliteit voor vele jongeren een middel van bestaan wordt, zoals andere middelen van bestaan in de diensten- en landbouwsectoren”, waarschuwde mr. Irvin Kanhai. Hij heeft op 12 april een inleiding gehouden tijdens een discussieavond van de politieke partij Palu, in het ontmoetingscentrum “Bun Djari”. Deze avond werd georganiseerd door de jongeren van Palu. Het thema was: “Indammen criminaliteit onder jongeren is een maatschappelijke verantwoordelijkheid”.
Vastgesteld is dat overwegend jongeren tussen de 20 en 35 jaar zich schuldig maken aan vermogensdelicten, waarbij lijfelijk geweld wordt toegepast. Zonder ze vrij te pleiten van hun schuld, zegt Kanhai dat de oorzaken hiervan overwegend maatschappelijk zijn en derhalve moet de oplossing alleen in het maatschappelijke worden gezocht.
We moeten ook aandacht besteden aan de overwegend alleenstaande moeders van de jongeren die criminelen worden. Zij zijn het eerste contact met het kind en zij lijden het meest als moeder. Ze moeten ook opdraaien voor de loperij en de financiële consequenties. Kanhai vestigt de aandacht op het recidivegedrag. Meer dan 50% van de daders maakt zich meermalen schuldig aan een of ander crimineel feit. Zij worden de zogenaamde draaideurcriminelen genoemd.
Één van de oplossingsmodellen die bij de oprichting van de Palu reeds gepropageerd en uitgeprobeerd is, zijn sterke geïntegreerde buurtorganisaties. In 1983 is een viertal van deze organisaties ingebouwd in het overheidsbeleid. Helaas is er hieraan geen aandacht meer besteed na het vertrek van de Palu uit de regering.
In reactie op een vraag wat de rol van de media hierin kan zijn, zegt Kanhai dat de media tot nu toe weinig oplossend bezig zijn, omdat zij zich niet erg objectief gedragen. Daarnaast zijn ze teveel op de actualiteit gericht en te sensationeel en commercieel bezig zijn om een goede bijdrage te kunnen leveren aan de langdurige processen, die de gewenste (gedrags)veranderingen tot stand moeten brengen.
Lilian Ferrier, een van de panelleden, heeft de inleider vanuit haar vele ervaringen ondersteund, ter zake zijn stelling over de criminaliteit als middel van bestaan. Zij geeft ook aan dat dit gedrag een maatschappelijk vraagstuk is en in breder verband bestreden moet worden. Het gedrag van het kind kan zelf heel vroeg in de baarmoeder gevormd worden. Het gezin en het milieu waarin het kind zich bevind, spelen een heel belangrijke rol.
Heel vroeg moet men beginnen met het aanleren van de juiste normen en waarden aan onze kinderen. Dit moet gebeuren in het gezin en middels de sterke buurtorganisaties, op scholen, in kerken en andere vrijwilligersorganisaties menen dominee Samuel en dhr. Berghout die ook deel uitmaakten van het panel.
Suriname kent vele vormen van criminaliteit. Van lokale gewelddadige roofondernemingen tot grensoverschrijdende drugsmisdrijven, van kleine kettingdieven tot vele hectaren stelende wittebroodcriminelen. Deze vorm van criminaliteit tast de fundamenten van de samenleving aan. In het panel zaten de heren Robby Berghout, Ds. Hesdie Zamuel en dr. Edwin Marshall en mw. drs. Lilian Ferrier. Zij hebben erop gewezen dat de zichtbare verrijking door deze vorm van criminaliteit een negatieve invloed kan uitoefenen op het gedrag van de jongeren.
Het panel was het er over eens dat criminaliteit onder de jongeren een maatschappelijk probleem is en in een breed kader met verschillende actoren benaderd en opgelost moet worden. Het is en blijft een probleem voor ons allen. Opvoedkundige tekortkomingen thuis bij onze jongeren, weinig sociale vorming in ons onderwijs, gebrek aan werkgelegenheid en goed betalende banen, tekort aan huisvesting, verkeerd ingerichte woonwijken, geen of onderontwikkelde corrigerende instituten en te weinig goede voorbeelden van leiderschap zijn enkele oorzaken die tegelijkertijd laten zien hoe ingewikkeld de bestrijding van criminaliteit kan zijn.
Er moet onder leiding van de overheid een goed beleid gemaakt worden dat met voldoende geld en middelen wordt ondersteund, aldus het panel, dat heeft deelgenomen aan de discussieavond georganiseerd door de jongeren van de Palu.