Nog geen zorgen over Chinese vogelgriep in Suriname

Het nieuwe type vogelgriep dat in China is vastgesteld, hoeft geen problemen in Suriname te veroorzaken. Vooralsnog zijn de reizigersadviezen voor China niet gewijzigd. Er is geen reisverbod. Volgens Lesley Resida, directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), is het virus niet in Suriname aan de orde. Er hoeft voorlopig geen vrees te bestaan dat deze ziekte ook in Suriname voorkomt.
Resida zegt dat er geen speciale maatregelen zijn getroffen of afgekondigd door de Wereld Gezondheidsorganisatie. De situatie waarin de ziekte zich bevind, is niet zeer alarmerend, gelet op het inwonertal. Er is een zeer beperkt aantal gevallen in de hele provincie van China.
Sinds enkele weken is er sprake van vogelgriep in China, veroorzaakt door het zogenaamde Influenza A-virus van het type H7N9. In China zijn opnieuw twee personen overleden aan de pas ontdekte variant van de vogelgriep. Het totaal aantal doden komt daarmee op 9, heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua medegedeeld. Het aantal besmettingen is ook met 4 personen gestegen en staat nu op 28.
De besmettingen zijn geconstateerd in de stad Shanghai en 3 oostelijke provincies. De Wereldgezondheidsorganisatie meldt dat er geen signalen zijn die wijzen op overdraagbaarheid van het virus van mens op mens. Het virus wordt alleen opgelopen door direct contact met besmet pluimvee.
De adviezen zijn dat zaken en mensen met besmetting geïsoleerd en beperkt  worden. Ook wordt er voor gezorgd dat de vogelgriep niet de Chinese grens overschrijdt. Over de hele wereld zijn er geen speciale maatregelen getroffen en ook niet in Suriname.
In China is onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de besmettingen. Ook oude ziektegevallen die mogelijk niet herkend zijn als vogelgriep, worden nog eens tegen het licht gehouden, aldus de WHO.
In de meeste gevallen komen de symptomen van de vogelgriep of vogelpest overeen met die van een gewone, maar ernstige griep zoals: hoesten, koorts, keelpijn en spierpijn. De enige klacht die niet voorkomt bij de gewone griep en dus kan wijzen op de vogelgriep is conjunctivitis (bindvliesontsteking), ontsteking van het slijmvlies van het oog. Mensen met vogelgriep lopen een groter risico op bepaalde complicaties, onder meer virale longontsteking en ademhalingsproblemen.
De WHO vreest dat het vogelgriepvirus op termijn zal muteren tot een nieuw virus, dat zich gemakkelijk van mens tot mens verspreidt. Als een mens gelijktijdig besmet zou worden met de menselijke griep en de vogelgriep, zou dit een gevaarlijke mutatie van het virus mogelijk maken. Dat nieuwe virus zou erg besmettelijk kunnen zijn en, doordat de wereldpopulatie er geen immuniteit tegen heeft opgebouwd, ook erg dodelijk.
De behandeling van vogelgriep kan van geval tot geval verschillen. Verschillende vormen van de vogelgriep zullen andere symptomen veroorzaken. Patiënten bij wie vogelgriep wordt vastgesteld, worden steeds in quarantaine geplaatst.
 

error: Kopiëren mag niet!