Suriname kent vele soorten criminaliteit. Van lokale gewelddadige roofondernemingen tot grensoverschrijdende drugsmisdrijven, van kleine kettingdieven tot vele hectaren stelende witteboordencriminelen. Criminaliteit die de fundamenten van de samenleving aantast. Criminaliteit in het algemeen kent net als in andere landen velerlei oorzaken. Opvoedkundige tekortkomingen thuis bij onze jongeren, weinig sociale vorming in ons onderwijs, gebrek aan goed betalende werkgelegenheid, tekort aan huisvesting, verkeerd ingerichte woonwijken, geen of onderontwikkelde corrigerende instituten en te weinig goede voorbeelden van leiderschap zijn enkele oorzaken die tegelijkertijd laten zien hoe ingewikkeld de bestrijding van criminaliteit kan zijn.
Een kenmerk van de hierboven genoemde criminaliteit is dat het weinig directe angsten inboezemt bij iemand die er verder niets mee te maken heeft. Het veiligheidsgevoel wordt echter onmiddellijk weggenomen als je have en goed, je persoonlijke integriteit door de criminaliteit onder bedreiging komt zoals bij diefstal middels inbraak, al dan niet gevolgd door geweldpleging en zelfs verkrachtingen.
De ons welbekende advocaat, mr. Irvin Kanhai, heeft zich met name verdiept in deze laatste categorie criminaliteit. Hij heeft vastgesteld dat overwegend jongeren zich schuldig maken aan deze soort criminaliteit. Zonder ze te willen vrijpleiten van alle schuld zegt hij dat de oorzaken hiervan overwegend een maatschappelijke is en derhalve de oplossing ervan alleen een maatschappelijke kan zijn.
De Palu-jongeren hebben mr. Kanhai uitgenodigd om een lezing over deze materie te houden. Op vrijdag 12 april om 20.00 uur zal hij zijn zienswijze presenteren in het Ontmoetingscentrum “Bun Dyari” aan de Kafiluddistraat 27, gevolgd door een paneldiscussie van deskundigen. In het panel zullen deelnemen drs. Lilian Ferrier, ds. Hesdie Zamuel, dr. Edwin Marshall en drs. Robby Berghout, aldus een bericht van de Palu.