VHP-parlementariër Sheilendra Girjasing en NDP-parlementariër Andre Misikaba sturen het onderhandelingsteam van de regering, dat de goudovereenkomsten tot stand heeft gebracht, terug naar de onderhandelingstafel met de multinationals. Beide DNA-leden hebben gisteren tijdens de voortzetting van de behandeling van beide goudovereenkomsten in niet mis te verstane woorden duidelijk gemaakt dat de goudovereenkomsten niets anders zijn dan een verkoop van het totale land. Terwijl Girjasing de nadruk legde op de ondergeschiktheid van Suriname bij de goudovereenkomsten, vroeg Misikaba aan de regering waarom Suriname zo onderdanig moet doen, terwijl ze zelf beschikt over het goud. ‘Waarom kan Suriname haar eigen goud niet inzetten bij de deals? De multinationals komen echt niet om Suriname te ontwikkelen. Wanneer ze de ruimte krijgen om over je heen te rijden, dan gaan ze dat doen en gaan ze daarna weer wachten totdat ze weer over je heen kunnen rijden. Overal op de wereld is het zo dat landen met de meeste natuurlijke hulpbronnen de armste landen zijn’, merkte Misikaba op. Hij zei aan de regering dat ze niet bang moet zijn om te onderhandelen, denkende dat de multinationals weg zullen gaan. ‘Ze gaan echt niet weg, ze verdienen heel veel geld in Suriname. Laat u niet intimideren door de multinationals’, aldus Misikaba.
Girjasing wees de regering op haar ondergeschiktheid als partner in beide deals. ‘Artikel 7.1 luidt: Behoudens de beperkingen opgelegd in deze overeenkomst, zal de beherende vennoot namens de vennootschap de volledige en exclusieve rechts- en onderhandelingsbevoegdheid hebben om de bedrijfsactiviteiten en zaken van de vennootschap te beheren, te besturen, administreren en te beheersen en alle handelingen te verrichten of te laten verrichten die hij hiervoor nodig of geschikt acht en in het algemeen alle rechts- en handelingsbevoegdheden van de vennootschap, met dien verstande echter dat de beherende vennoot de voorafgaande toestemming behoeft van de voorzitter voor beslissingen die fundamentele veranderingen van de identiteit of de aard van de vennootschap of haar activiteiten en/of de activa van de vennoten die in verband hiermede worden gebruikt met zich te verbergen’, haalde Girjasing aan. Hij wees de regering tevens erop dat RoS NV niet zal deelnemen in de bedrijfsactiviteiten of het beheer van de vennootschap, transacties zal sluiten in naam van de vennootschap of over de bevoegdheid beschikken om documenten te ondertekenen voor de vennootschap of de vennootschap anderszins te verbinden. ‘Artikel 7.6 luidt als volgt dat de beherende vennoot volledige zeggenschap dient te hebben over alle medewerkers van de vennootschap en al zijn aannemers en onderaannemers met betrekking tot de uitvoering van de bedrijfsactiviteiten en van het strategisch beleid. Verder zegt artikel 8.1 dat het doel van de strategiecommissie het in overweging nemen van het strategisch beleid van de vennootschap is. Deze commissie kan de beherende vennoot adviseren ten aanzien van zaken met betrekking tot het beleid voor de vennootschap en opties en advies verstrekken aan de beherende vennoot al dan niet op een daartoe strekkend verzoek van hem’’, aldus Girjasing in zijn betoog. Hij vervolgde met het feit dat deze commissie zal bestaan uit twee leden die benoemd zullen worden door de beherende vennoot en twee leden die benoemd worden door de voorzitter van de commissie. Één van de leden benoemd door de beherende vennoot zal functioneren als voorzitter van de commissie. ‘En dan staat in artikel 8.5 dat alle besluiten van deze commissie worden genomen met unanieme goedkeuring van de leden met dien verstande dat in geval dergelijke unanieme goedkeuring niet mogelijk is, het lid dat fungeert als voorzitter de beslissende stem in deze commissie heeft’, aldus een deel van het betoog van Girjasing waarmee hij de regering duidelijk heeft gemaakt dat de goudovereenkomsten Suriname niet tot een gelijkwaardige partner maken, maar juist een ondergeschikte partner.
Misikaba vroeg aan de regering om het gedeelte van de 12-urige werktijden en de area’s of interest weg te schrappen. De NDP-parlementariër zegt niet te snappen waarom Suriname het recht weggeeft om te bepalen wat ze met haar goud zal doen. Hij zegt dat Suriname zelf moet bepalen aan wie ze haar goud afstaat. Misikaba verduidelijkte dat hij zijn bevindingen als volksvertegenwoordiger heeft gegeven, omdat beide overeenkomsten het belang van Suriname moeten bepalen. Beide DNA-leden riepen de regering op om opnieuw te gaan onderhandelen met de multinationals.