Jongeren vragen dringend aandacht voor huisvesting, onderwijs, tienerzwangerschap en jeugdcriminaliteit

De jongeren die participeerden aan het Nationaal Jeugdcongres 2013 hebben gedurende de twee congresdagen de problemen de jeugd rakende in alle tien districten aangekaart en in beschouwing genomen. Deze problemen zijn vervat in een rapport en bij de afsluiting van het NJC gisteren als eerste overhandigd aan Sport en Jeugdzaken–minister Ismanto Adna. Dit rapport zal volgens Nationaal Jeugdparlement–voorzitter Darryl Boetoe ook aan andere ministeries, De Nationale Assemblee en aan het kabinet van de president worden aangeboden.
De jongeren van Brokopondo vragen dringende aandacht voor huisvesting voor scholieren van dit district die in Paramaribo studeren. Daarnaast vragen deze jongeren aandacht voor tienerzwangerschap, die aan de hoge kant ligt in dit district. De jongeren van Commewijne willen schoon drinkwater en vragen eveneens aandacht voor tienerzwangerschappen in hun district. De Coroniaanse jongeren willen ontspannings – en sportmogelijkheden en een centrale studieruimte. Vanwege het ontbreken van deze zaken vervallen de jongeren tot crimineel gedrag. De Coroniaanse jongeren vragen ook dringende aandacht voor de toenemende tienerzwangerschappen in hun district. De jongeren van Marowijne willen van de beleidsmakers een vos-scholengemeenschap en een technische school. Ook dit district kampt met vele gevallen van tienerzwangerschap. Nickerie vraagt aandacht voor de vele gevallen van zelfdoding en tienerzwangerschap. Het district Para vraagt dringende aandacht voor de jeugdcriminaliteit in het district en eveneens de vele gevallen van tienerzwangerschap. De jongeren van Saramacca vragen aandacht voor het tekort aan leslokalen en geven verder aan dat zij dringend behoefte hebben aan een vos-scholengemeenschap.
De jongeren van Wanica willen dat zaken als tienerzwangerschappen, jeugdcriminaliteit en zelfdoding in hun district aangepakt worden. Sipaliwini Zuid (Boven Suriname) vraagt de nodige aandacht voor de vele drop-outs, huisvesting voor studenten van dit district en de vele gevallen van tienerzwangerschap. De jongeren van Sipaliwini West (Apoera en omgeving) willen meer onderwijs – en sportmogelijkheden. Paramaribo vraagt aandacht voor jeugdcriminaliteit en geweld tegen kinderen.
De jongeren hebben aangegeven dat zij zich ernstig zorgen maken over deze problemen. Deze problemen remmen onder andere de ontwikkeling en duurzame groei van de jeugd in de districten. De jongeren hopen dan ook dat de ministeries met een jeugdbeleid deze geconstateerde problemen serieus aanpakken.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!