Henk Ramnandanlal: ‘Go tek mi gowtu met ROS NV’

Voor Palu/MC-parlementariër Henk Ramnandanlal staat een ding vast: Suriname zal met de Iamgold- en Surgold-deal in staat zijn optimaal te profiteren van de productieactiviteiten in de grootgoudmijnbouw. “Go tek mi gowtu, met andere woorden, de goudopbrengsten zullen met actieve participatie nu primair in goud zijn en niet in dollars zoals we dat gewend waren tot nu toe”, zei Ramnandanlal tijdens de discussies in het parlement. Volgens Ramnandanlal zal de nieuwe Iamgold-deal, als het zo wordt uitgevoerd zoals het nu staat, Suriname uiteindelijk 60% aan directe ontvangsten opleveren in de netto opbrengsten. Suriname zal 30% actieve aandeelhouder worden in de operatie, in vergelijking met de RGM-deal van 2002 waar Suriname 45% in de netto-opbrengsten en 5% als passieve aandeelhouder had. In de nieuwe Iamgold-deal komt er een ujv (Unincorporated Joint-Vernture (VOF)) waarin twee nv’s (een nv ROS-partij namens de regering van Suriname en een nv namens Iamgold Rosebel Goldmines) zullen participeren die elk hun eigen financiële administratie zullen voeren. De ROS-partij brengt eventueel in de ujv nieuwe concessies waar productie-uitbreidingen zullen plaatsvinden. Aan de in de ujv deelnemende partijen vallen dan al het geproduceerd goud toe, gewonnen uit nieuwe ujv-concessies, maar ook al het goud uit toekomstige productie-uitbreidingen in de bestaande Rosebel-concessie door investeringen gedaan vanuit de ujv.
Suriname behoudt het recht op 5% van het dividend op de bestaande productie volgens de gewijzigde overeenkomst van 2002. De ROS-partij krijgt hierop additioneel 30% van de bruto-opbrengsten in goud geproduceerd uit uitbreidingsinvesteringen in nieuwe gebieden en de bestaande concessie. De ROS-partij zal voor 30% bijdragen in de kosten die door de ujv aan de uitvoerder zal worden betaald voor de dienstverlening. Er zal een verrekening plaatsvinden van gemaakte kosten en geld ingebracht door de samenwerkende partijen aan het einde van het jaar op basis van een ujv-administratie die transparant zal zijn voor beide samenwerkende partijen. De ujv mag een management fee in rekening brengen van 3.5% van het aandeel van de ROS-partij en de contante operationele kosten. De Surinaamse overheid ontvangt 36% inkomstenbelasting.
Het royaltyschema is onaangetast, dat wil zeggen dat de Surinaamse overheid de 2% royalty blijft ontvangen. Een royalty van 0.25% gaat naar een stichting ter stimulering van de goudsector en ter ontwikkeling van een goudinstituut. De buitengewone royalty van 6,5% op de omzetten boven US$425 per troy ounce blijft bestaan.
De Surinaamse overheid zal voor de uitbreiding energie leveren tegen de geïndexeerde prijs van US 0.11 per Kwh, waarbij 2012 als basis wordt genomen. De bestaande energieleveranties door EBS aan RGM zullen blijven staan tegen de overeengekomen commerciële prijs.
In de overeenkomst is volgens de Palu-parlementariër Iamgold ook beperkt in zijn exploratieactiviteiten door de introductie van een zogenaamde ‘area of interest’. Alle productieactiviteiten in dit gebied van de ujv zullen vallen onder deze overeenkomst. Indien productieactiviteiten buiten dit gebied worden ondernomen door Iamgold, zullen nieuwe onderhandelingen opgestart worden voor nieuwe voorwaarden en regels waaronder die productieactiviteiten zullen worden ondernomen. Het doel van de area of interest is volgens Ramnadanlal slechts om de buitenlandse onderneming enerzijds te “ring-fencen”, te beperken in hun dorst naar goud. “Maar vooral anderzijds om ook bestaande goudconcessiehouders in dit gebied de mogelijkheid te bieden om met de ujv in onderhandeling te treden voor de exploratie naar en eventuele exploitatie van goudvoorkomens in hun concessies”, aldus het assembleelid.

error: Kopiëren mag niet!