Commissie Ordening Goudsector nooit betrokken bij gouddeals

Commissie Ordening Goudsector nooit betrokken bij gouddealsDe Commissie Ordening Goudsector is nooit betrokken geweest bij de totstandkoming van de twee gouddeals die nu worden behandeld in DNA. Hoewel de commissie zelf een belangrijke factor is in het hele gebeuren rondom de goudsector in het binnenland, hebben de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, het onderhandelingsteam en de commissie van rapporteurs aangaande de gouddeals de Commissie Ordening Goudsector niet geraadpleegd. Reeds bij de aanvang van de behandeling van beide overeenkomsten in DNA vroegen oppositieleden aan de voorzitter van de commissie van rapporteurs, Rabin Parmessar, waarom de Commissie Ordening Goudsector buiten werd gehouden, terwijl ze een belangrijke rol vervult in het hele goudgebeuren. Parmessar gaf als antwoord dat de commissie nooit was uitgenodigd en ze pas nadat de gouddeals zullen worden aangenomen, om het hoekje zal komen kijken. Dagblad Suriname had een interview met de voorzitter van de Commissie Ordening Goudsector, Gerold Dompig, en vroeg aan hem waarom de commissie geen bijdrage heeft geleverd aan de totstandkoming van beide gouddeals.
‘Ik neem aan dat de overheid en de rest van de organisatie wel hun redenen hebben gehad. Misschien is er gesproken met ons beleidsteam, maar in ieder geval niet met mij en de mensen die bij mij werken. Misschien dat het alsnog gebeurt, want wij hebben wel een belangrijke bijdrage te vervullen in het gebeuren vooral als het aankomt op vrede tussen de grootschalige en de kleinschalige mijnbouw’, reageert Dompig. Hij zegt verder dat hij de autoriteiten die boven hem staan niet wil bespreken en dat zij het beste kunnen vertellen waarom de commissie niet betrokken is geweest bij de totstandkoming van de gouddeals. Dompig zegt evenwel dat hij de debatten in DNA op de voet volgt en zijn eigen aantekeningen blijft maken. ‘Ik zie de goudsector als een keten en je kan niet zonder meer alleen een schakel belichten zonder dat je kijkt naar die hele keten.’ Hij meent dat elk besluit gevolgen heeft voor zowel de grote als de kleine man in de goudsector. Als voorbeeld haalt hij aan dat wanneer een grote ondernemer iets onderneemt, dit meteen gevolgen zal hebben voor de tribalen die aan kleinschalige goudwinning doen. ‘Het is niet de bedoeling een huis te bouwen op drijfzand. Als je grote dingen wil gaan doen, moet er rust blijven.’ Dompig zegt dat de Commissie Ordening Goudsector over haar eigen deskundigheid beschikt en het moment zal afwachten om haar argumenten te presenteren op basis van veldwerk, indien die worden gevraagd door de autoriteiten. ‘De autoriteiten zullen zelf het moment bepalen, maar ik vind zeker dat we gehoord moeten worden, want de tribale volken zijn heel erg belangrijk.’
Dompig zegt dat er rekening moet worden gehouden met het feit dat goudactiviteiten wereldwijd gevolgd worden en dat dit zeker gepaard gaat met strubbelingen, waardoor zaken voorzichtig en wijs benaderd moeten worden, zodat moeder aarde niet aangetast wordt. Ook moet er vooral rekening worden gehouden met het milieuaspect. Het is volgens Dompig belangrijk dat er niet alleen wordt gekeken naar de welvaart, maar ook naar het welzijn van de samenleving. ‘Daarom zeg ik dat het hele gebeuren als een keten moet worden bekeken en niet afzonderlijk’, besluit de voorzitter van de Commissie Ordening Goudsector. Vandaag worden in DNA de debatten over beide gouddeals vervolgd.

error: Kopiëren mag niet!