Achterdam heet nu DC B.J. Parabirsingweg

Achterdam heet nu DC BDe Achterdam, een van de bekendste straten in het district Nickerie, heet voortaan DC B.J. Parabirsingweg. Parabirsing is districtscommissaris geweest in Nickerie. Bij het verwisselen van het naambord vrijdagochtend was er geen enkele leidinggevende persoon van het ministerie van Binnenlandse Zaken aanwezig, noch was er een onthullingceremonie. Ook de weduwe van wijlen dc Parabirsing was niet uitgenodigd.
‘Dit is een heel kwalijke zaak’, zegt de 78-jarige weduwe Salomé Parabirsing-Rahmatbibi aan Dagblad Suriname. ‘Ze hebben ons bij het hele traject tot de naamsverandering betrokken, maar bij het veranderen van het naambord is ons niets gemeld. Alles zou gewoon geruisloos plaatsvinden’, zegt mevrouw Parabirsing. ‘Alsof ik een ingeving had gekregen, belde ik op woensdag 3 april naar CBB-kantoor om te vragen hoe het zit met het proces van de naamswijziging. Het ministerie van Binnenlandse Zaken had me wel gevraagd om een straat uit te kiezen om te vernoemen naar de oud dc. Uiteindelijk koos ik voor de Achterdam, een van de belangrijkste wegen in Nickerie. Maar daarna ging alles zo langzaam en ik hoorde niets meer’, vertelt de weduwe.
‘Toen ik die woensdag belde, vernam ik van een mevrouw dat het naambord vrijdag verwisseld zou worden. Ik vroeg haar waarom ik dan niet op de hoogte was gesteld. Donderdagochtend nam ik een bus naar Nickerie. Vrijdagochtend zag ik inderdaad een paar arbeiders in een dienstwagen bezig de naamborden te vervangen op drie plekken. Had ik niet gebeld naar CBB, dan had alles geruisloos plaatsgevonden.’
De weduwe vertelt dat dc Parabirsing in de jaren 40 als ontvanger der directe belastingen fungeerde in Nickerie. In 1956 werd hij benoemd tot districtssecretaris, een functie die hij tot 1958 bekleedde. In 1961 werd hij dc van Nickerie en zat in deze functie tot 1968. Zelf was mevrouw Parabirsing ook leerkracht in Nickerie vanaf 1954. Op 86-jarig leeftijd kwam oud dc Parabirsing te overlijden. Indien in leven zou hij op 5 juni aanstaande 100 jaar worden.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!