BOG alert op vogelgriep

De vogelgriep die momenteel in China heerst, is waarschijnlijk niet overdraagbaar van mens op mens. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO bekendgemaakt. In China overleden de afgelopen dagen zes mensen aan de vogelgriep-variant H7N9. Aanvankelijk dachten deskundigen dat het virus wel overdraagbaar was. De VN-organisatie zegt wel dat de 400 mensen die in contact zijn geweest met 14 besmette mensen, goed in de gaten moeten worden gehouden. De 14 besmettingen zijn verspreid over een groot gebied.
De onderdirecteur van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), Wim Bakker, zegt dat Suriname alert is. Het BOG zal in het bijzonder de aandacht van de artsen vragen door opmerkelijke gevallen van mensen met een longontsteking of longaandoeningen, gevallen van koorts met hevig hoesten en ademhalingsproblemen zo snel mogelijk te melden aan het BOG, zodat er nader onderzoek gepleegd kan worden. Ook zal er nader contact worden opgenomen met de Veterinaire Dienst van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) om indien nodig samen op te treden.
Het H7N9-virus zorgde tot voor kort niet voor grote problemen bij mensen, in tegenstelling tot het H5N1-virus dat in 2003 huishield onder de pluimveestapel in Azië en sindsdien in de hele wereld aan 360 mensen het leven heeft gekost

error: Kopiëren mag niet!