Twee families in Peperpot en de districtscommissaris van Commewijne, Ingrid Karta Bink, zijn in een conflict geraakt, nadat het commissariaat besloot om de begraafplaats in Peperpot uit te breiden. Het terrein dat momenteel wordt schoongemaakt ten behoeve van de begraafplaats, zou volgens de families Soerdjbali en Hoesseini aan hen toebehoren. De bewoners vertellen in gesprek met Dagblad Suriname dat de dc onterecht bezig is. Karta-Bink zegt in een reactie dat de bewoners niet kunnen aantonen dat ze de rechtmatige eigenaren zijn. Ze zegt dat de begraafplaats al overvol is en dat uitbreiding nodig is. ‘De percelen zijn door mijn voorganger al ruim van tevoren gereserveerd. Er is geen enkele plek om de begraafplaats heen en we hebben een plek nodig voor de laatste rustplaats’, aldus Karta-Bink. Ze zegt dat de percelen reeds 20 jaren zijn gereserveerd.
De dc heeft beide families voor woensdag uitgenodigd voor een gesprek waarbij ze de gelegenheid krijgen om de beschikkingen te overleggen. Hemantkumar Soerdjbali zegt dat hij wel beschikt over een beschikking en toonde die aan Dagblad Suriname. ‘Ze hebben mijn terrein van mij afgepakt. Ze hebben niet eens naar mij geluisterd, ik heb ze duidelijk aangegeven dat ik een beschikking heb. Ik ben naar het bestuurskantoor geweest, maar die beweren dat ze gewoon niets weten’, aldus Soerdjbali.
Faizel Hoesseini beweert dat gelijk na Phagwa bulldozers van het commissariaat zijn gekomen die al zijn vruchtenbomen hebben opgeruimd. Aan hem werd gezegd dat het een schoonmaakactie was. Later hoorde hij dat de begraafplaats uitgebreid zou worden en daarom zijn perceel zou worden afgepakt. Aan Dagblad Suriname kan Hoesseini echter geen beschikking tonen. ‘Ik heb sinds 2006 een aanvraag lopen en niets meer gehoord. Als men vindt dat dit stukje niet van mij is en het afgepakt moet worden, dan moet men ook mijn huis van mij afpakken en ook het terrein waarop ik woon, want daarvoor heb ik ook geen beschikking. Ik woon vanaf mijn geboorte hier en we hebben nooit een beschikking gekregen. Ze moeten mijn huis en perceel ook gebruiken als begraafplaats. Dan zal ik met mijn vrouw en kinderen intrekken bij de districtscommissaris’, zegt Hoesseini. Volgens Anita Hoesseini hebben haar voorouders de begraafplaats geschonken aan de Staat. ‘Dezelfde staat tracht nu ons stuk terrein af te pakken. Ik heb nog geen beschikking, maar mijn aanvraag loopt al sinds 2003. We zijn niet van plan van hier weg te gaan. We hebben kinderen en we gaan alles op alles zetten. We gaan echt niet op straat.’ Een oudere broer zegt wel over bewijzen te beschikken en zegt dat hij deze zal overleggen aan de rechter. Beide familieleden hebben aan VHP-parlementariër Sheilendra Girjasing gevraagd om advies. Girjasing heeft ze het advies gegeven een gesprek te beginnen met de districtscommissaris. Woensdag komen partijen bij elkaar om een oplossing te zoeken in deze kwestie.