‘Ik vind het onterecht dat het negatieve steeds het nieuws blijft halen in Suriname en het is jammer dat hierdoor de oprechte bedoelingen en het nut van de Antidiscriminatieloop teniet zijn gedaan’, zegt voorzitter Darryl Boetoe van het National Jeugdparlement (NJP) aan Dagblad Suriname. Boetoe vraagt zich af waarom het negatieve steeds de boventoon voert in het nieuws. Maar het NJP steekt ondanks deze constatering de hand toch in eigen boezem. De Antidiscriminatieloop wordt onderworpen aan een kritische evaluatie. ‘We nemen de volledige verantwoordelijkheid op ons voor wat er niet goed gegaan is.’ Er is in de afgelopen dagen ongezouten kritiek geleverd op het aanstootgevend gedrag van jongeren, die hadden meegedaan aan de loop. Dit gebeuren heeft de organisatie in verlegenheid gebracht. Marcellino Nerkust, president van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols), vindt dat de organisatie erop moet toezien dat ‘de loop ook een loop blijft’. Hij en anderen die in de omgeving van het plein waren op de bewuste dag, waren getuige van het onbetamelijk gedrag. De Fols-president zegt dat de organisatie de loop beter had kunnen afsluiten met een korte toespraak tot de jongeren en het uitdelen van versnaperingen, dan met een muzikaal festijn.
‘Een muzikaal optreden met grote boxen zal sommigen die voor de fun meeliepen en anderen die in de buurt zijn van het festijn, de ruimte geven zich te laten verleiden tot zulk een gedrag.’ Nerkust adviseert de organisatie de loop anders in te kleden en het uitgebreide muzikale plezier eromheen erbuiten te laten. Boetoe zegt dat de organisatie de loop gekoppeld heeft aan een muzikaal cultureel festijn, waardoor de gangbare wilde after party geen onderdeel vormt van deze activiteit. Het NJP heeft de loop mede helpen organiseren en zal als trekker van het jeugdgebeuren ervoor zorgen dat de doelen van deze manifestatie niet geschaad worden door het laatdunkend gedrag van enkele jongeren. Boetoe noemt het gedrag van deze jongeren afkeurenswaardig.
De NJP-voorzitter vindt dat jongeren ook naar zichzelf toe een verantwoordelijkheid dragen en dienen te weten hoe het hoort. Hij wijst erop dat de activiteiten officieel om elf uur stoppen en de manifestatiedeelnemers na dat tijdstip huiswaarts moeten keren. Ook ouders dragen een stukje verantwoordelijkheid in deze en zouden hun kroost erop moeten wijzen direct naar huis te gaan na de manifestatie. “Maar we schuiven niets van ons af, we dragen de volle verantwoordelijkheid van wat er verkeerd gegaan is”, zegt Boetoe. De kritieken neemt hij als een leermoment dat meegenomen zal worden in de complete evaluatie van dit gebeuren.