Op 21 maart is in Washington DC bij de Wereldbank de Suriname Readiness Preparation Proposal (R-PP 2013) goedgekeurd door de lidlanden van de Participants Committee van de Forest Carbon Partnership Facility (FCPF). Deze lidlanden van de Participants Committee, bestaande uit de donorlanden Australië, Canada, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Nederland, Noorwegen, Spanje, Zwitserland, Engeland, USA, Europese Commissie, en de momenteel 14 REDD-landen hebben allen hun goedkeuring uitgesproken voor het door Suriname ingediende document. Dit document wordt door de overheid van Suriname gezien als een planningsgereedschap voor ontwikkeling, met als belangrijkste inzet onze bossen.
Suriname R-PP Proces
In juli 2012 werd door het Kabinet van de President een doorstart gemaakt met het proces van het ontwikkelen van de Suriname R-PP, dat begon in 2009 en sinds 2010 stil lag. Dit doorstartproces is gefinancierd door de Guiana Shield Facility met als zaakwaarnemer de UNDP. Onder het R-PP finalization project 2012 is vanaf juli 2012 door vele nationale en internationale experts gewerkt aan de ontwikkeling en finalisering van de Suriname Readiness Preperation Proposal 2013, R-PP. Het doel van dit project is om een finale versie van de Suriname R-PP te ontwikkelen en in te dienen ter goedkeuring bij de Wereldbank. Bij goedkeuring moet het resultaat dan zijn dat er fondsen vrijgemaakt worden voor Suriname om de REDD+ Readiness fase in te gaan ter voorbereiding op een REDD+ programma. Het readiness programma staat beschreven in de R-PP. De R-PP moet geschreven worden volgens richtlijnen bepaald door de Wereldbank. Elk land beschrijft bij de ontwikkeling van het document, de visie voor de eigen ontwikkeling. Hierbij wordt onder andere de nadruk gelegd op intensieve processen van informatie-uitwisseling en dialogen, de mogelijke strategische opties of ontwikkelingsdoelen, systemen van bosmonitoring en de betrokkenheid van een groot scala aan stakeholders. De wetgeving die voor al deze processen nodig is, wordt eveneens breedvoerig belicht. Speciale aandacht wordt gegeven aan de betrokkenheid van binnenlandbewoners in het ontwikkelingsproces van het document en tijdens de uitvoering van het readiness programma. Daarvoor wordt de opname en verwerking van internationale safeguards, die betrekking hebben op de waarborging van de rechten van binnenlandbewoners, verplicht gesteld door de Wereldbank. Hierbij gelden o.a. de Cancun safeguards, UNDRIP en de UNREDD safeguard. De Suriname R-PP houdt hier rekening mee en benoemt die ook expliciet.
Presentatie bij de Participants Committee van de Wereldbank
De Surinaamse delegatie die naar Washington is afgereisd, stond onder leiding van John Goedschalk (lid R-PP ontwikkelingsteam), met ondersteuning van Cedric Nelom (directeur Nimos), Lesley Artist (voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname, Vids), Ifna Vrede (lid van het Marronvrouwen Netwerk), Lisa Best (milieudeskundige en lid van het R-PP ontwikkelingsteam) en Rene Somopawiro (vertegenwoordiger van SBB en lid van het R-PP ontwikkelingsteam). De missie duurt van 18-24 maart 2013. Ter goedkeuring van het document door de Wereldbank moest de Surinaamse delegatie het document presenteren tegenover de Participants Committee (PC). De presentatie was tweeledig. Het ging om informatie verschaffen over de inhoud en verduidelijking van de standpunten. Daarnaast kunnen zaken die verduidelijking behoeften direct ter plaatse behandeld worden. Na een intensieve presentatie is de resolutie uiteindelijk zonder protest vanuit de PC of de aanwezige observers aangenomen.
Goedkeuring, wat nu?
Met de goedkeuring van de R-PP start een nieuw voorbereidingstraject die Suriname klaar moet maken om te kunnen participeren in het toekomstig REDD+ mechanisme. Suriname wordt hiermee een van de bosrijke ontwikkelingslanden wereldwijd die kan gaan participeren. De verwachting is dat dit REDD+ mechanisme in 2020 in zal gaan, en dat het een belangrijk deel zal uitmaken van de mondiale reactie tegen klimaatverandering. Met de aanname van de resolutie over het Suriname R-PP gaat een grant gepaard van 3,8 miljoen USD. Deze grant is geen beloning voor duurzaam bosbeheer, maar een ondersteuning voor het formuleren en gereedmaken voor eventuele participatie in REDD+. Belangrijk is dat Suriname een internationaal signaal afgeeft over haar lange termijn visie op duurzame ontwikkeling en de rol van de bossen daarbij zowel voor de economische alsook voor de sociale ontwikkeling van haar land.