Minister van Financiën tekent leningsovereenkomst met Ofid

De Staat Suriname is een leningsovereenkomst aangegaan met het “Opec Fonds voor Internationale Ontwikkeling – Ofid” voor aanvullende financiering, voor de uitbreiding van het weggedeelte Meerzorg-Albina van de Oost-West verbinding. Het gaat hier om een bedrag van US$ 13.8 miljoen. Namens de Staat is de overeenkomst ondertekend door de minister van Financiën, Adelien Wijnerman. Deze leningsovereenkomst houdt verband met de beleidsdoelstelling van de Surinaamse regering om de ontwikkelingsfinanciering verder te diversifiëren.
De overeenkomst is ondertekend tijdens de jaarvergadering van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) die van 14 tot 17 maart j.l. in Panama is gehouden. De vergadering werd bijgewoond door beleidsmakers van de lidlanden zoals de ministers van Financiën en presidenten van centrale banken, alsook door leidinggevenden van multilaterale financiële instellingen, ontwikkelingsorganisaties en particuliere banken. Deze ontmoeting was een follow-up van initiële gesprekken die al in maart 2012 waren gevoerd tussen de Centrale Bank van Suriname en functionarissen van Ofid. De gesprekken zijn in oktober vorig jaar in Tokyo door de Surinaamse monetaire autoriteiten gecontinueerd tijdens de jaarvergadering van de Wereldbank en het IMF. Dit heeft geresulteerd in het aangaan van de eerste leningsovereenkomst. De oorspronkelijke raming van dit project was US$ 53.8 miljoen, waarvan de Inter-Amerikaanse Ontwikkelings Bank (IDB) is ingekomen met een bedrag van US$ 40 miljoen. De Ofid-lening heeft een looptijd van 18 jaar (inclusief een grace period van 4 jaar) en de rente is vastgesteld op 4.5%.
Ofid is een multilaterale financieringsinstelling die in 1976 werd opgericht door de “Organization of Petroleum ProducingCountries” Opec met als doel de versterking van de relatie tussen de Opec-lidlanden en de ontwikkelingslanden middels het verstrekken van concessionele leningen ter ondersteuning van de sociaal economische ontwikkeling. Verder is een centrale focus de bevordering van Zuid-Zuid solidariteit en daarnaast doet Ofid ook veel aan cofinanciering met zusterinstellingen zoals de IDB en de Islamic Development Bank die beiden bijdragen in de ontwikkelingsfinanciering in Suriname. Het Ofid-hoofdkwartier is gevestigd in Wenen, en de huidige president is SuleimanJasir Al-Herbish, een ingezetene van Saoedi Arabië.

error: Kopiëren mag niet!