C-47 informeert lidbonden over stand van zaken minimumloon

In een spoedbijeenkomst op woensdag 20 maart heeft C-47 de bij haar aangesloten lidbonden breedvoerig geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot de uitvoering van een wet minimumloon in Suriname. De lidbonden kregen de gelegenheid hun mening en  reactie te geven op de basiswet minimumloon. Op dit moment is de conceptwet minimumloon in behandeling bij het Arbeidsadviescollege ( het AAC), een tripartiet orgaan. Na goed bevonden te zijn door het AAC zal de wet door de minister van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) verder doorgeleid worden naar de Staatsraad voor goedkeuring om uiteindelijk aan de nationale Assemblee aangeboden te worden voor aanname.
C-47 kan zich in grote lijnen terugvinden in de basiswet zoals die door het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu is opgesteld. Echter zijn er een aantal kritische kanttekeningen met betrekking tot enkele artikelen in de wetgeving, die nader besproken en onderbouwd dienen te worden met de sociale partners. Een belangrijke kritiek is dat C-47 het ongebruikelijk vindt dat in een wet op het minimumloon drie verschillende bedragen worden genoemd voor een minimumloon. Dit schept ruimte om voor het laagste bedrag te gaan en fundamentele overwegingen overboord te gooien voor de keuze van een rechtvaardig en menselijk loon.
Daarnaast heeft het bedrijfsleven op 19 maart  in het Tripartiet Overleg een tegenvoorstel op de wet minimumloon gepresenteerd dat haaks staat op de conceptwet, zoals die door het ministerie is voorbereid, en waarin de vakbeweging zich dus totaal niet kan terugvinden. Het voorstel is arbeidsonvriendelijk en wordt als een zware belasting gezien voor loontrekkers in ons land. Een model waar de overheid zal moeten inkomen en die uiteindelijk de loontrekkers daarvoor zal moeten aanspreken, kan de vakbeweging dus niet ondersteunen. Voorts wordt in het  voorstel  gesproken van een minimumloon van SRD 3  wat voor de vakbeweging niet acceptabel is, gezien de sterke onderwaardering van de factor arbeid en het feit dat ook geen rekening is gehouden met de armoedegrens die op dit moment ver boven SRD 1000 ligt. In de visie van C-47 heeft  ‘arbeid’  een menselijk gezicht.
De lidbonden zullen spoedig  hun commentaar en reactie geven op de conceptwet en het voorstel van het bedrijfsleven. C-47 zal binnen een week een reactie formuleren op het voorstel van het bedrijfsleven en zal in dit kader een ferm standpunt formuleren over het minimumloon. Het laatste woord is in deze nog niet gezegd!

error: Kopiëren mag niet!