De 12-urige werkdag bij Rosebel Goldmines is een heet hangijzer. De directie van de multinational wil dit onderwerp liever niet aan de orde hebben tijdens de cao-onderhandeling met de werknemersbond. Minister Micheal Miskin van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) zegt dat de 12-urige werkdag bij Rosebel Goldmines toe is aan een evaluatie. De multinational had van de vorige minister van ATM de toestemming voor de 12- urige werkdag. De afspraak was toen gemaakt dat het in 2013 geëvalueerd zou worden.
De situatie nu is dat de Rosebel Goldmines Werknemersorganisatie (RGWO) nog voor de evaluatie bezig is de lange werktijd aan te vechten. ‘Als het de bond lukt om de 12- urige werktijd terug te laten draaien, dan is er geen evaluatie meer nodig’, zegt minister Miskin. Deze zaak ligt nu bij de Bemiddelingsraad.
Minister Miskin geeft aan dat behalve Rosebel Goldmines er nog andere bedrijven in de mijnbouwsector zijn die verzoeken indienen voor ontheffingen bij het ministerie voor een 12-urige werkdag, maar wel voor een bepaalde periode. Volgens hem gaat het meestal om zogenaamde contractors.
‘In Suriname bestaat er een 48-urige werkweek en een 72- urige werkweek.’ In Suriname zijn we volgens de bewindsman gewend aan een 40- en soms 48- urige werkweek. De 12- urige werkdag in Suriname is naar zeggen van Miskin enigszins een bijzonderheid.