Een enquête van de Consumentenkring bracht aan het licht dat 2/3 deel van Surinamer niet weten dat zij als consument ook rechten hebben. Dat zei Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring op 15 maart in het auditorium van Self Reliance. Alleyne zei dit ter gelegenheid van de Wereld Consumentendag.
Alleyne schetste een somber beeld van de beleving van consumentenrechten in Suriname. Het onderzoek bracht aan het licht dat 56% van de ondervraagden wel ooit eens hadden gehoord over consumentenrechten. Maar doorvragen leverde een ander beeld op. Zo wist 2/3 deel (66%) niet wat het recht inhield, 64% kon geen enkel recht opnoemen en 61% wist niet dat er wetgeving in Suriname bestond die consumenten beschermt. ‘Op de vraag: “Vindt u Consumentenbescherming in Suriname voldoende?”, kunt u het antwoord dan ook raden. “Nee” zei 64%.’
De handel maakt vaak misbruik van de onwetendheid van burgers. “Paardenvlees in blik in plaats van rundvlees. Kankerverwekkende toxines in softdrink als Coke en de prijs van financiële producten bij banken en de marginale risico’s die ze nemen voor veel geld”, somde Alleyne op. Het ontbreken van een onafhankelijk consumentenautoriteit, een betrouwbare en objectief functionerend medisch tuchtcollege en een te trage en dure rechtssysteem hebben een negatieve werking op de bescherming van consumenten.
Mr. Hans Lim A Po die een inleiding “Consumentenrechten, mensenrechten?” hield, legde nog eens haarfijn uit hoe moeilijk het is voor consumenten om hun recht te halen. Middels een voorbeeld gaf hij aan dat de kosten voor een rechtsproces uiteindelijk duurder uitvallen dan het product. Ook spelen producenten slim in op zaken door de consument niet volledig te informeren over zijn product.
Lim A Po pleit voor wetgeving. Maar vooruitlopend op de wetten kan de overheid in samenspraak met bepaalde sectoren gedragscodes afspreken.