VSH Foods niet getroffen door devaluatie SRD

De NV VSH Foods is niet getroffen door de devaluatie van de Surinaamse dollar in januari 2011. Integendeel heeft de waardedaling van de SRD gemaakt dat de ratio’s van het bedrijf verbeterd zijn. Door het koersverschil is er extra winst in SRD gemaakt. Tot deze conclusie komt drs. Sabrina Chotkan-Sardjoe, die onlangs is afgestudeerd als econoom. De titel van haar thesis was “Een onderzoek naar de effecten van de devaluatie van de Surinaamse dollar in januari 2011 op de financiële positie van NV VSH Foods”. De thesis betrof een analyse van de jaarrekeningen over de periode 2007 – 2011.
Op 20 januari 2011 werd de Surinaamse samenleving opgeschrikt door de getroffen maatregel van de Centrale Bank van Suriname. De Centrale Bank is overgegaan tot aanpassing van de wisselkoers die duidde op een devaluatie van 20%. De devaluatie werd aangenomen om de wisselkoers te stabiliseren en de exportpositie van Suriname te versterken. ‘De schrik in de samenleving is te begrijpen, omdat in de praktijk de verwachte positieve resultaten bij devaluatie meestal teleurstellend zijn. Ik wilde weten hoe een devaluatie voor positieve resultaten kan zorgen voor de export, terwijl we sterk afhankelijk zijn van import van grondstoffen. Mijn interesse ging voornamelijk uit naar de effecten van de devaluatie op de financiële positie van een exportbedrijf. Vandaar VSH Foods’, zegt Chotkan-Sardjoe.
‘Uit mijn onderzoek is gebleken dat de vlottende activa en het eigen vermogen fors zijn toegenomen in 2011 en dit heeft deels te maken met de devaluatie. VSH Foods heeft goed gebruik kunnen maken van de verbeterde concurrentiepositie die de devaluatie heeft gecreëerd. Ze hadden genoeg mankracht en kapitaal om hun omzet te vergroten, zodat ze konden inspelen op de toenemende vraag van hun producten. Als gevolg van omzetvergroting zijn de kosten ook toegenomen’, heeft Chotkan-Sardjoe geconstateerd.
‘Naast de omzetvergroting heeft de devaluatie ervoor gezorgd dat de ontvangsten en beleggingen in vreemde valuta door de hogere valutakoers meer hebben opgeleverd. Met andere woorden er is extra winst gemaakt in SRD met het koersverschil. Dit heeft geleid tot toename van het eigen vermogen in SRD’, geeft ze verder aan. ‘De stijging van de vlottende activa is het gevolg van de grote voorraden die zijn aangehouden om de exportmarkt te voorzien. Gedurende het onderzoeksperiode en vooral in 2011 heeft VSH Foods meer opbrengsten gehad dan kosten en dat heeft geresulteerd tot een toename van de winst ten opzichte van de voorgaande jaren. Dit is afgeleid van de verticale analyse’, is de bevinding van de nieuwbakken econoom.
‘Toename van de vlottende activa en het eigen vermogen in 2011 heeft de ratio’s positief beïnvloedt. Toename van de vlottende activa heeft erin geresulteerd dat de liquiditeitsratio’s zijn toegenomen. Dat geeft aan dat VSH Foods aan haar kortlopende verplichtingen kon voldoen. Toename van het eigen vermogen verbetert de solvabiliteitspositie. Dat geeft genoeg financiën om de langlopende verplichtingen na te komen. En in 2011 is er meer verkocht hetgeen heeft geresulteerd in betere winsten’, aldus enkele van de onderzoeksresultaten van drs. Chotkan-Sardjoe.

error: Kopiëren mag niet!