In de afgelopen maanden zijn er berichten geweest die erop wijzen dat mogelijkerwijs niet de juiste mensen zijn benoemd in de buitenlandse dienst. Enige tijd geleden maakten de lokale media melding van drie ruziënde diplomaten met beschuldigingen over slaan en wurgen. Gelukkig kon door in grijpen van ambassadechauffeurs daadwerkelijk erger worden voorkomen. Een ander bericht enige tijd geleden was dat twee diplomaten terstond moesten terugkeren naar Paramaribo vanwege ‘onbehoorlijk gedrag naar hun superieuren’. Misdragingen so bun. Op een andere Surinaamse vertegenwoordiging schijnt één van onze ‘diplomaten’ rake klappen te hebben uitgedeeld aan lokale personen; bekend is ook dat op deze post tussen diplomaten onderling zich hoogoplopende ruzies voordoen, die een nagalm hebben op het ministerie van Buitenlandse Zaken en op andere ambassades in dat land. Er zijn ook berichten dat op een consulaire post dichtbij huis duiveluitdrijvingen plaatsvinden, exorcisme op luide toon. Heel ver van huis schijnt een diplomaat zodanige verkeerde keuzes te hebben gemaakt die de autoriteiten in dat land de wenkbrauwen deed fronzen. Deze diplomaat vermijdt nu contacten met de autoriteiten in dat land. Nog net niet persona non grata verklaard.
Als dat allemaal niet genoeg is om het aangezicht van Suriname verder te schenden heeft het hoofd van het Surinaamse buitenlands beleid Errol Alibux benoemd tot ambassadeur voor Turkije. Een benoeming die bij velen in binnen- en buitenland de vraag doet rijzen of de president en zijn regering enige besef hebben hoe zij de waardigheid en trots van Suriname aantasten. Errol Alibux is verdachte in een moordproces dat nog gaande is, hij is bovendien veroordeeld wegens corrupte handelingen. Hij heeft een inreisverbod voor de Schengenlanden, via allerlei om en sluipwegen zal hij naar Turkije moeten reizen. Dit is al een negatief beeld naar Turkije toe. Wat zal hij doen als Turkije een evenement organiseert in een ander Europees land waarvoor hij wordt uitgenodigd. Hoe gaat hij dan reizen?
Een ambassadeur projecteert het prestige en imago van een land in het buitenland. Naast vereisten als ervaring en deskundigheid, moet een ambassadeur de status hebben van morele integriteit en respectabel zijn. Hoe zullen de Turkse autoriteiten en die in andere landen aankijken tegen de benoeming van een verdachte van moorden in de hoogste diplomatieke functie van ambassadeur? Zal niet in Turkse overheids- en zakenkringen de vraag worden gesteld: is dit de waardering die Suriname geeft aan Turkije? Moeten wij dit serieus nemen? Ziet de president van Suriname de Turkse bevolking in die zin dat deze een van moord verdachte maar moet accepteren als ambassadeur?
Hoe eervol is het nog om voor Suriname de functie van diplomaat – ambassadeur te bekleden? Welke associatie roept een ambassadeur van Suriname op gezien de individuen die heden ten dage worden benoemd? Wat betekent deze benoeming voor andere Surinaamse ambassadeurs, niet alleen uit het heden, maar ook uit het verleden? Het is goed te onderstrepen dat de buitenlandse dienst Suriname op het internationale front vertegenwoordigt, het is het gezicht van Suriname dat aan de wereld wordt getoond. Maar tegenwoordig lijkt het er steeds meer op dat er voldoende redenen zijn om dit gezicht te verbergen.