‘Vp betaalt dubbel voor onderzoek en advies AZV’

Vanuit het departement van Volksgezondheid verneemt Dagblad Suriname dat de vicepresident (vp) dubbel heeft betaald aan ‘bureaus’ belast met onderzoek naar haalbaarheid van een algemene ziektekostenverzekering (AZV). DBS publiceerde reeds de briefwisseling en overeenkomsten tussen KPMG en het kabinet van de vp. Daaruit blijkt dat vp Robert Ameerali aan KPMG Assurance Services NV een bedrag van ruim USD 400.000 heeft betaald, voor het leveren van diensten inzake het ontwikkelen van een strategisch kader voor het sociaal zekerheidsstelsel in Suriname, zonder de procedures die daaraan vooraf moeten gaan, in acht te nemen. Naar aanleiding daarvan heeft het DNA-lid Arthur Tjin A Tsoi een brief gericht aan de president voor opheldering vanwege de ongebruikelijke afhandeling van de zaak door de directeur van het kabinet, Vivian Gordon, ‘een oude AMS-schoolvriend van de vp’.
Naar Dagblad Suriname verneemt van toppers van het ministerie van Volksgezondheid heeft de overheid aan operationele kosten van het Bureau Algemene Ziektekostenverzekering (AZV), dat onder meer verantwoordelijk is voor de toetsing van met name de haalbaarheid, duurzaamheid en sociale rechtvaardigheidscriteria van de in te voeren AZV, in 2011 en in de eerste helft van 2012 respectievelijk SRD 645.000 en SRD 380.600 uitgegeven. Dagblad Suriname werd naar het jaarplan 2013 verwezen ter verificatie van bovenstaande informatie en kan confirmeren dat de informatie vanuit het ministerie op waarheid berust aangezien dit op bladzijde 41 staat aangegeven.
In de loop der jaren is er diverse keren een aanzet gegeven tot de invoering van een nationaal verzekeringsstelsel. Het laatste kabinet Venetiaan had reeds een AZV in concept af, maar kwam niet tot operationalisering vanwege verschillende inzichten binnen die coalitie over de financiering van dat programma.
Muireall Ross

error: Kopiëren mag niet!