Open brief aan alle Surinamers, in het bijzonder Z. E. President Desiré Delano Bouterse, de First Lady Ingrid Bouterse-Waldring, de regering Bouterse-Ameerali, parlementariërs (oppositie & coalitie), kunstenaars, het bedrijfsleven, NGO´s, Stichting 1 Juli Keti Koti e.a. van de Republiek Suriname.
Hierbij een suggestie, aangaande het realiseren casu quo de totstandkoming van een machtig en kolossaal nationaal monument in Suriname (afschaffing slavernij), ter nagedachtenis van 150 jaar afschaffing slavernij & onderdrukking ten tijde van het Hollandse kolonialisme/imperialisme in Suriname. En ter nagedachtenis van alle Surinaamse helden/verzetsstrijders c.q. martelaars.
President Bouterse heeft het startsein hieromtrent al gegeven tijdens zijn rede bij het Revo Monument bij de viering van (de Dag van Bevrijding en Vernieuwing) 33 jaar revolutie. President Bouterse heeft hierbij iedere Surinamer opgeroepen zijn steentje bij te dragen, hoe klein ook. Het laatste bericht hieromtrent was dat het benodigde eindbedrag ongeveer SRD 100.0000 bedroeg voor de kosten van het nationale afschaffing slavernijmonument. Desalniettemin vallen de kunstenaars onherroepelijk ook direct onder de noemer van iedere Surinamer die zijn solidaire artistieke bijdrage c.q. emotionele betrokkenheid moet leveren aan dit trotse nationale emotionele project.
Geen enkele vaderlandsgezinde, rechtgeaarde Surinaamse kunstenaar moet er aan denken om bij dit nationaal emotioneel project betrokken te zijn om met winstbejag er financieel beter van te worden. De Surinaamse (bedrijfsleven/politiek) burgers in het algemeen, zullen zoals president Bouterse al heeft aangegeven op verschillende manieren participeren met inzamelingsacties voor het monument. Een ding moet primair heel duidelijk zijn in de Surinaamse samenleving, en dat is dat niemand op winstbejag uit moet zijn. Ook niet de kunstenaars, (overheids)instanties, NGO’s, bedrijfsleven e.a. die betrokken zullen zijn bij dit nationaal emotioneel historisch project. Er moet een Monumentenfonds opgericht worden waarin al het ingezamelde geld voor het nationaal (afschaffing slavernij)monument wordt gestort. Geld uit het Nationaal Monumentenfonds wordt beschikbaar gesteld als zijnde een dekkende financiële compensatie als buffer voor de onvoorziene noodzakelijke uitgaven c.q. de onderhoudskosten van het nationale monument.
Als er Surinaamse kunstenaars of ondernemers zijn die denken om hieruit geld te kunnen spinnen om er beter van te worden, is het niets meer dan bloedgeld verdienen over de ruggen van onze voorouders die met hevige pijnen, verminkingen, martelingen, verkrachtingen, bloed, zweet en tranen in gevangenschap verplicht werden onmenselijke, vernederende zware slavendwangarbeid te verrichten, zonder enige vorm van vergoeding/compensatie dan ook, tijdens de westerse Hollandse/Nederlandse, (VOC/WIC) etnocide, mensenhandel/slavenhandel, slavernij en kolonialisme.
Er moet een oproep gedaan worden naar alle Surinaamse kunstenaars om belangeloos een ontwerp te maken van het emotioneel nationale (afschaffing slavernij)monument en het te presenteren. Het nationale monument zou door een kunstenaar of meerdere kunstenaars samen in een atelier belangeloos ontworpen en/of gemaakt kunnen worden.
Dit nationaal sociaal emotioneel project moet tot stand komen, zoals de president eerder heeft aangegeven, door inzamelingsacties, benefietconcerten/optredens van Surinaamse artiesten, feestjes, vrijwilligerswerk en met kleurkaarten. Alle actoren binnen de Surinaamse (gelederen) samenleving moeten hun krachten bundelen en een vuist maken o.a. kunstenaars, bedrijfsleven, politici, NGO´s en een ieder die van enige nut/waarde kan zijn voor een vlotte samenwerking om het nationale (afschaffing slavernij) monument op 1 juli 2013 al klaar te hebben, dat de trots, solidariteit, eenheid en natievorming van de Republiek Suriname moet bekrachtigen.
Zoals president Bouterse tijdens zijn speech bij het Revo Monument bij de viering van (de Dag van Bevrijding en Vernieuwing) 33 jaar revolutie aangaf moet het nationaal monument een kolossale statige, machtige uitstraling hebben. Het nationaal monument zal ook primair expliciet symbolisch staan ter nagedachtenis van de Surinaamse helden/verzetsstrijders met de Afrikaanse roots, Indiase roots, Inheemse (Indiaanse) roots, Indonesische (Javaanse) roots en Chinese roots in de traumatische Surinaamse geschiedenis. Om hun moed, heldendaad, verzet, leed te herdenken en gedenken.
Het afschaffing slavernij nationaal monument (standbeeld) moet een statige en machtig karakter weergeven. Het afschaffing slavernij nationaal monument mag geen slappe/hangerige onderdanige, inferieure uitstraling hebben. Het afschaffing slavernij nationaal monument moet trots, uithoudingsvermogen, incasseringscapaciteiten en kracht uitstralen. Onze voorouders behoorden tot krachtige, intelligente, trotse en beschaafde (krijgers) volkeren/mensen. Als je als nazaat van (loonslaven/onderdrukten/oorspronkelijke bewoner) slaven (verzetsstrijders/rebellen) naar het afschaffing slavernij monument zal kijken mag je niet weemoedig, treurig, somber of melancholiek worden. Het nationaal monument moet er een zijn waar jongeren, ouderen e.a. naar toe gaan om het leed van de (gekoloniseerde Inheemsen/Indianen) tot loonslaaf/slaaf gemaakte te gedenken en tegelijkertijd er kracht uit te putten. Een ieder moet met trots, geloof in eigen kunnen en visie de toekomst tegemoet treden.
Stre de’f’ stre, wi no sa frede! Sranan sa wini!
[email protected]
Roy Frits Lansdorf