De Centrale Bank van Suriname heeft 170 stuks valse bankbiljetten uit circulatie genomen in 2012. Uit een overzicht blijkt dat in vorige jaren grote aantallen valse bankbiljetten zijn onderschept. Het leeuwendeel betrof nabootsingen van biljetten uit de emissies die vóór eind 2010 zijn uitgegeven. De vernieuwde bankbiljetten, die sinds november 2010 in omloop worden gebracht, lijken minder vaak vervalst te worden. Tot nog toe werden 36 biljetten die voorstellingen waren van de nieuwe biljetten gedetecteerd. De nieuwe bankbiljetten zijn voorzien van verbeterde echtheidskenmerken. Hierdoor is ons geld veiliger in gebruik.
Door verbeterde echtheidskenmerken zullen criminelen minder kans van slagen hebben om de bankbiljetten na te bootsen en er oneigenlijke transacties mee te plegen. Het is voor de gebruiker tegenwoordig ook gemakkelijker om met het blote oog vervalsingen op te sporen; bedrijven, instanties en personen zijn zodoende beter beschermd in het chartale betalingsverkeer. Herkent de ontvanger de vervalsing of twijfelt hij of zij aan de echtheid van het geld, dan kan de persoon immers weigeren om onwettig betaalmiddel dat geen waarde heeft in ontvangst te nemen.
Het grootste deel van de vervalste bankbiljetten is voor vernietiging bij de Centrale Bank van Suriname aangeleverd door de handelsbanken. Voorheen werd het valse geld vooral ontdekt wanneer het publiek geld bij de handelsbanken aanbood voor betaling of storting. Die kunnen met speciale apparatuur de echtheid nauwkeurig vaststellen. Om te voorkomen dat toch slachtoffers van vervalsing vallen, zullen de oude bankbiljetten gaandeweg volledig worden vervangen door de nieuwe. De nog in circulatie zijnde oude bankbiljetten blijven wettig betaalmiddel, maar worden bij terugkeer naar de bank uit omloop gehaald en vernietigd.
De belangrijkste verschillen tussen de nieuwe en de oude bankbiljettenseries komen door toevoeging van een holografische strook, verschuiving van de handtekening van de president, verplaatsing van het serienummer meer naar boven en naar het midden en een van kleur veranderende veiligheidsdraad aan de achterzijde. Ook is een beschermlaag toegevoegd, waardoor de biljetten minder snel vuil worden en langer meegaan, zijn de randen en hoeken verstevigd voor meer duurzaamheid en zijn de biljetten gedateerd 1 september 2010.
De bank is als enige bevoegd tot het laten vervaardigen en in omloop brengen van de Surinaamse bankbiljetten. Voor munten en muntbiljetten rust deze bevoegdheid bij het ministerie van Financiën, maar heeft hij de Centrale Bank gemandateerd om deze uit depot in circulatie te brengen.