Geen reden voor paniek op valutamarkt

cbvsOntwikkelingen binnen internationale financiële markten beïnvloeden altijd de bewegingen op de nationale valutamarkt. De valutamarkt in Suriname heeft zich altijd laten kenmerken door het merkwaardig verschijnsel dat bij elke aanmerkelijke wijziging van de euro/USdollar rate op de internationale markten beide valuta’s in ons valutaverkeer in waarde toenemen. In een tijdsbestek van slechts enkele weken heeft de verzwakking van de euro ten opzichte van de US-dollar plaatsgevonden (zie grafiek).
Onder de omstandigheden, waarbij onvoldoende risicospreiding plaatsvindt, (relatief grote posities in euro’s) is het mogelijk dat er nadelen optreden die de markt wenst te compenseren. Het argument daarbij is dat de valutasoort die in waarde is afgenomen (momenteel de euro zoals uit de grafiek blijkt van circa euro 1,37 naar minder dan euro 1,30), duur is opgekocht en dus niet voor een lagere prijs (SRD waarde) verkocht kan worden. Aan de andere kant is de andere valutasoort (momenteel dus de US-dollar) op de internationale markt duurder geworden waardoor daarvoor een hogere prijs (de SRD waarde) betaald zou moeten worden
Verder vinden de aangehaalde internationale ontwikkelingen plaats in een periode in Suriname (de eerste drie maanden van elk jaar) waarbij historisch valuta ontvangsten en verplichtingen van het land en ontvangsten en uitgaven van de Staat niet op elkaar zijn afgestemd. De Geruchten van tegen vallende goudprijzen die het valuta aanbod zullen verder tot enige reden van ongerustheid hebben mogen leiden.
De Centrale Bank wil hierbij de verzekering geven dat de robuuste deviezen reserves van het land elke reden tot ongerustheid mogen wegnemen. De Banken hebben de verzekering gehad dat al hun aanvragen te allen tijde kunnen worden gegarandeerd. De Centrale Bank waarschuwt ook speculanten die munt uit deze situatie willen slaan dat de gewijzigde positieve omstandigheden van de economie en de enorme groei van de reserves voldoende ruggengraat geven om elke speculatieve aanval op de wisselkoers af te slaan.
De Centrale Bank monitort de economie in het algemeen en de valutamarkt in het bijzonder en zal nooit aarzelen om additionele maatregelen op monetair vlak te treffen indien de stabiliteit in gevaar dreigt te komen.

error: Kopiëren mag niet!