Het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer heeft een terrein van ruim 3.000 vierkante meter gekocht voor een bedrag van ruim USD 1 miljoen voor het ministerie van Justitie en Politie. Het terrein was reeds eerder uitgegeven aan een particulier, maar is nu terug in de boezem van de Staat, nadat aan de particulier dit bedrag is uitbetaald. Deze aankoop wordt als verdacht getypeerd door VHP-parlementariër Mahinder Jogi in wiens handen de beschikkingen zijn gevallen. In een interview zegt Jogi dat de verkoop van dit terrein verdacht is, omdat onder andere het taxatie-instituut buiten de gehele procedure is gelaten. Tevens blijkt de persoon op wiens naam dit terrein eerst was uitgegeven, een lid te zijn van het onderhandelingsteam van de twee goudovereenkomsten. ‘In de beschikking staat aangegeven dat de aankoop in algemeen belang is geschied, maar nergens in de beschikking is de omschrijving van het algemeen belang beschreven. Verder staat er nergens aangegeven wat de bevindingen zijn van het taxatie-instituut zoals bij de landhervormingswet is geëist. Het taxatie-instituut helpt de waarde van het terrein te bepalen. Wanneer een particulier op een terrein woont en geen titel heeft en een titel aanvraagt, eist het ministerie van RGB een rapport waarin de waarde is aangegeven. De overheid heeft dus het taxatie-instituut dat bij wet is vastgesteld in de hele aankoop buiten gehouden’, zegt Jogi.
De VHP’er zegt dat het verkwistend beleid van de regering ook ervoor heeft gezorgd dat hij de aankoop tot in details is gaan onderzoeken. Het terrein is nota bene aangekocht voor het ministerie van Juspol, zonder enige motivatie van de aankoop. ‘De aankoop is gedaan onder de noemer ‘infrastructurele werken’ volgens een beleidsmaatregel van de begroting van 2012. Maar we zien nergens een post op de begroting van 2012 voor de aankoop van een terrein. Er staat nergens bij een post dat er een terrein wordt aangekocht van ongeveer SRD 3,3 miljoen’, aldus Jogi. Hij zegt dat juist de minister van Juspol, E. Belfort, het goede voorbeeld dient te geven aangezien hij de rechtstaat vertegenwoordigt. Volgens Jogi zou de Juspol-minister de laatste persoon moeten zijn die de wet overtreedt. Hij zegt dat de minister totaal geen goed voorbeeld geeft aan de gemeenschap, maar ook aan de instituten die de orde en recht dienen te handhaven. ‘De minister moet niet eens durven om een letter of een woord uit de wet te overtreden, laat staan een heel artikel’, aldus Jogi. Hij vindt het bedrag dat is uitgegeven voor het terrein heel erg hoog. Per vierkante meter komt de aankoop op ruim SRD 1.200 en ruim USD 335. De VHP-parlementariër vraagt zich af hoe het ministerie van RGB en Juspol zijn gekomen op dit bedrag. Ook vraagt hij zich af waarom het ministerie van Juspol het noodzakelijk acht om een terrein te kopen, terwijl aan de Johan Adolf Pengelstraat er al een nieuw gebouw ten behoeve van het ministerie wordt neergezet, waarin alle diensten zullen worden gehuisvest. Jogi vraagt zich af of de personen die in de onderhandelingscommissie van de goudovereenkomsten zitten, op deze manier zijn beloond.
Jogi vreest dat net zoals in de Afrikaanse landen alleen de multinationals en de overheid rijk worden aan de natuurlijke hulpbronnen die het land heeft. Hij vreest dat Suriname ook zo een toekomst tegemoet gaat waarbij alleen delen van de regering en de multinationals beter worden. Enkele dagen terug hebben oppositieleden drie zaken naar buiten gebracht waarbij er betalingen zijn gedaan zonder dat de juiste procedures in acht zijn genomen. Terwijl de vicepresident Robert Ameerali al ruim USD 400.000 heeft uitbetaald aan het bedrijf KPMG en ruim SRD 350.000 aan een ander bedrijf, heeft Belfort ruim SRD 170.000 betaald aan zijn beleidsadviseur. In alle gevallen gaat het om transacties buiten de normale procedures.