MC/Palu-parlementariër Henk Ramnandanlal is van mening dat er een geïntegreerd ICT-beleid moet worden geformuleerd dat het efficiënt en effectief opereren van een e-government, e-parlement en e-judiciairy systeem mogelijk maakt. De geïntegreerde aanpak creëert de mogelijkheden voor de samenleving optimaal profijt te hebben van de geboden geautomatiseerde diensten van deze drie machten (rechterlijke, uitvoerende en wetgevende). Ramnandanlal is te vinden voor de instelling van een kabinet e-government , zoals aangekondigd door het kabinet van de vicepresident, maar vindt dat dit in een geïntegreerd bestuurlijk kader uitgevoerd dient te worden. Elk van de drie machten waaruit onze democratie bestaat, kent zijn eigen benaming voor de elektronische diensten die zij aanbieden. E-governement is gedefinieerd als te zijn alle elektronische (lees: geautomatiseerde) diensten die de overheid (de uitvoerende macht) aan het volk en het bedrijfsleven aanbiedt. E-parlement is de benaming van een geautomatiseerd systeem waardoor het werk van De Nationale Assemblee elektronisch plaatsvindt. E‑judiciairy system is een volledig geautomatiseerde rechterlijke macht waarbij alle processen binnen ons rechterlijk systeem transparant en vooral interactief plaatsvindt.
Ramnandanlal zegt dat ondanks het om drie onafhankelijke machten gaat, er wel interactie is en moet zijn tussen de drie machten. Een integrale beleidsvisie om de drie machten te automatiseren is dan wel noodzakelijk. Om te komen tot een volledig geïntegreerd geautomatiseerd systeem zullen investeringen in de hardware en de software noodzakelijk zijn. Volgens Ramnandanlal hoeven we hierbij niet weer het wiel uit te vinden. Investeringen in de hardware kunnen en dienen centraal te geschieden vanuit een integrale benadering. Zeker als het gaat om het opzetten van een computernetwerk (de zogenaamde Surinaamse informatie highway) waarop alle drie machten op aangesloten dienen te zijn. Maar vooral investeringen in onze nationale telecomnetwerk zullen versneld moeten plaatsvinden, omdat bij dit alles centraal staat het volk dat toegang moet krijgen tot internet en die informatie highway.
“Ervaringen in het buitenland hebben geleerd dat je met een geïntegreerde aanpak uiteindelijk in een latere fase veel efficiënter en effectiever de automatisering van de drie machten kan aanpakken en dan zodoende veel tijd en vooral geld zal besparen”, zegt het assembleelid. Op nationaal niveau zal daarom een ICT-overleg tussen de drie machten opgezet moeten worden om te komen tot die investeringen in de hardware en in een latere fase, de investeringen in de software die door de drie machten afzonderlijk gedaan moeten worden. Tegelijkertijd zullen investeringen gepland en gedaan moeten worden om het volk niet alleen toegang te geven tot die informatie, maar ook voor te bereiden, te scholen en te trainen in het gebruik maken van de aangeboden elektronische diensten. ‘Met dit laatste staat en valt de automatisering van ons democratisch systeem’, zegt Ramnandanlal.