Vereniging van Winkeliers: ‘Alle winkeliers staan positief tegenover sluiting om 23.00 uur’

‘Alle winkeliers en supermarkthouders staan positief tegenover de sluiting van winkels en supermarkten om 23.00 uur. Ook de supermarkthouders die later dan 23.00 uur sluiten, vinden het een goed maatregel dat de politie, de Economische Controledienst (ECD) en het districtscommissariaat strak zullen controleren dat de winkels op de wettelijk vastgestelde tijden sluiten.’ Dit zegt Ramon Hasnoe, secretaris van de Vereniging van Winkeliers (VvW). Zijn vereniging was onderdeel van een topontmoeting over deze zaak op het ministerie van Handel en Industrie (HI). Volgens Hasnoe waren voor deze topontmoeting onder anderen aanwezig de politie-inspecteurs Krishna Binda en Bierdja, KPS-adviseur Mohamed Nasrullah, de dc’s van Paramaribo (Mike Nerkust en Mohamed Kasto), hoofd ECD Cilio Cameron en leden van de VvW.
Voor deze ontmoeting had de VvW een week de tijd om voeling te houden bij haar leden. ‘We hebben voeling gehouden in stad en district. De feedback die we kregen, was dat een ieder blij is met de vroege sluiting, althans sluiten op de wettelijk vastgestelde tijd van elf uur s’ avonds. Ook de late sluiters hebben geen moeite om op tijd te sluiten, als iedereen dat doet’, vertelt Hasnoe. ‘Vele winkeliers willen de sluitingstijd zelfs weer terugbrengen naar 20.00 uur.’ Volgens Hasnoe komt dit initiatief van hoofdinspecteur Bierdja. Met de sluiting om 23.00 uur wil de politie de criminaliteit tegengaan. Bepaalde winkels zijn tot in de vroege ochtend open. Ook criminelen houden zich op voor deze winkels. Zijn de winkels gesloten, dan kan de politie optreden tegen deze figuren. De politie krijgt vrijwel elke dag klachten van geluidoverlast van mensen die in de directe omgeving wonen van de late sluiters.
De VvW moet nu haar leden informeren over het besluit dat genomen is. ‘In het begin zal de politie ze waarschuwen, maar bij een tweede of derde keer kunnen ze een boete verwachten. Geven ze toch geen gehoor aan de politie, dan hangt intrekking van de vergunning hen boven het hoofd. Het gaat bij deze om winkels en supermarkten. Bars en cafés vallen niet hieronder’, geeft Hasnoe aan.
Hasnoe zegt dat tijdens de hearings met de winkeliers ze hebben aangegeven dat ze om te overleven hun winkels tot laat in de avond openhouden. ‘De concurrentie is enorm groot. Doordat in de laatste jaren a la dol vergunningen zijn verstrekt voor het openen van winkels, soms 3 tot 4 in een omgeving van 100 meters, is de concurrentie ook toegenomen. De kleine winkels lijden hier erg onder. Daarom blijven ze langer open dan de grote supermarkten. Ze vertellen dat ze vaste lasten hebben die ze maandelijks moeten voldoen’, geeft Hasnoe aan.

error: Kopiëren mag niet!