8500 respondenten in project “Wan moro gosontu Sranang”

Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 in Suriname en dat zal volgens eerdere studies de komende periode ook wel zo blijven.Het kan worden voorkomen door gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging en niet roken. Jaarlijks sterven wereldwijd honderdduizenden mensen aan overgewicht. De World Health Organization (WHO) denkt dat overgewicht de ziekte van de 21e eeuw wordt. Het beperken van de risicofactoren voor chronische, niet-overdraagbare aandoeningen moet het uiteindelijk resultaat zijn van het grootschalig Stapsonderzoek “Langa wan anu gi wan moro gosontu Sranang”. Het Stapsproject wordt uitgevoerd door de Faculteit der Medische Wetenschappen in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid en de Pan-American Health Organization (Paho). In dit onderzoek zullen 8500 personen tussen de leeftijd van 15 en 65 jaar worden ondervraagd over onderwerpen als onderwijs, werk en inkomen, roken en alcoholgebruik en het eten van groente en fruit. Aan de geënquêteerden zal voorts worden gevraagd mee te werken aan het meten van hun lengte, gewicht, buikomtrek, bloeddruk en hart- en polsslag. In het onderzoek zullen ook vragen worden gesteld over het eten van zout, beweging en sport, geestelijke gezondheid en over bloeddruk en suiker.
Om een betrouwbaar beeld te krijgen, zal het noodzakelijk zijn het bloed van de respondenten te testen op suiker en vetten door een kleine hoeveelheid bloed te prikken. Het stellen van vragen en het meten zal in totaal ongeveer 1 uur duren. De resultaten van deze studie zullen gebruikt worden om het ministerie van Volksgezondheid te helpen bij het ontwikkelen van programma’s om het risico tot het krijgen van chronische niet-overdraagbare ziekten, met name hart- en vaatziekten, te verlagen.
De risicofactoren die beperkt moeten worden, zijn onder meer roken, alcoholmisbruik, overmatig zoutgebruik, te weinig lichaamsbeweging, verhoogde bloeddruk, verhoogde nuchtere bloedsuiker, overgewicht, verhoogde bloedvetten en stress.
 

error: Kopiëren mag niet!