Suriname gaat voor een Caricom Energy Policy

Van 27 februari tot en met 1 maart 2013 heeft Suriname deelgenomen aan een Caricom conferentie in het kader van Coted ( Council for Trade and Economic Development) in Port of Spain, Trinidad & Tabago. Bij deze meeting van ministers is diepgaand ingegaan op het energievraagstuk van de Caricom. Van de 15 Caricomlanden hebben 10 geparticipeerd aan deze conferentie. Voor Suriname heeft namens de minister van NH Ir. Idries Taus deelgenomen. Ook heeft drs. Anand Kalpoe van de Anton de Kom Universiteit aan deze vergaderingen geparticipeerd. De vergadering heeft een belangrijk besluit genomen met betrekking tot een energie beleidsdocument voor de Caricom.
Binnen de Caricom zijn de meeste landen voor hun energievoorziening algeheel afhankelijk van de import van olieproducten. Dat tikt zwaar aan op de begroting  van deze lidlanden. Deze en andere problemen, zoals de energievoorziening, de betaling van de energiekosten, de vervuiling door het gebruik van traditionele energiebronnen, zijn diepgaand in het document aan de orde gesteld. De vergadering heeft zich ook gebogen over andere verwante documenten, waaronder sectoranalyse en planning en informatiemanagement. Bijzondere aandacht is besteed aan een hernieuwbare energie ‘roadmap’ en strategieontwikkeling. Ook de efficiënte aanwending van energie is aan de orde gesteld.
Het document, dat tot stand is gekomen na 11 jaar van overleg tussen de Caricomlanden, zal nu worden voorgelegd aan de bijeenkomst van de Caricom Staatshoofden, die de finale goedkeuring hieraan moet geven. Volgens Ir. Idries Taus zijn de landen binnen de Caricom individueel als gezamenlijk druk bezig met het zoeken naar alternatieve oplossingen voor hun energieproblemen. Toepassing van hernieuwbare energie in diverse vormen neemt hierbij een belangrijke plaats in. Suriname zal haar participatie in het Caricom energiegebeuren moeten opvoeren om betere bijdrage aan het geheel te leveren en specifieke voordelen voor ons land eruit te halen.

error: Kopiëren mag niet!