Internationale Vrouwendag staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld, meestal aan de hand van een specifiek thema. Het thema van de Verenigde Natie voor dit jaar is ‘Stop Geweld tegen de vrouw’. Deze dag wordt wereldwijd herdacht door verschillende instanties en organisaties. Zo heeft het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) ook gemeend om bijzondere aandacht te besteden aan deze dag. In dit kader is op het ministerie gisteren een inleiding verzorgd door Stichting Ilse Henar- Hiwitt, met als thema ‘seksueel molest op de werkvloer’.
Maureen Post-Ramdas, hoofd Personeelszorg van het ministerie, zegt dat dit thema niet alleen vrouwen regardeert, maar alle werknemers. ‘Gezien de vele intimidaties die vrouwen doorstaan zowel nationaal als internationaal, willen wij niets aan het toeval overlaten en dus alle werknemers informeren over dit fenomeen’, zegt Ramdas- Post. Zij hoopt met de inleiding de bewustwording van de werknemers te vergroten.
Nadia van Dijk, directeur Stichting Ilse Henar- Hiwitt, zegt dat het voor de hele gemeenschap belangrijk is om over seksueel molest te weten en hoe dit te voorkomen. Ook is het belangrijk om te weten hoe om te gaan met de situatie wanneer iemand slachtoffer is geworden. Onder seksueel molest wordt verstaan een heleboel ongewenste gedragingen. Een aanstootgevende sms versturen, ‘schijnen’, aandringen, telefoontjes en seksgebaren kunnen aangeduid worden als seksueel molest. Ook ongewenst fysiek contact hoort in deze rij. De stichting adviseert de slachtoffers om meteen aan de pleger aan te geven dat het gedrag ongewenst is. Dat moet naar zegen van Van Dijk op een zeer serieuze en ernstige manier gebeuren. Indien het molest doorgaat dan moet het slachtoffer optreden.
Onderzoek wijst uit dat tweemaal zoveel vrouwen als mannen seksueel molest op de werkvloer hebben ervaren. Onder de groep van slachtoffers is de grootste groep onder de voj en universitair afgestudeerden. Maar dat wil niet zeggen dat oudere mensen geen slachtoffers worden. Seksueel molest is vaak geen incidentele ervaring. Het grootste deel van de slachtoffers geven in het onderzoek aan dat zij meerdere keren het slachtoffer van seksueel molest op de werkvloer zijn geweest. 89% van de vrouwelijke slachtoffers en 30% van de mannelijke slachtoffers noemt een mannelijke pleger die zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel molest op de werkvloer. Bij de vrouwen is het meestal een mannelijke pleger, terwijl de mannen seksueel molest ervaren van zowel mannelijke plegers als vrouwelijke plegers.