Hot issues in eindverslag gouddeals

De area of interest, het gebied dat de goudmaatschappijen eisen voor exploitatie, de controleerbaarheid van de boeken van de multinationals, de 12-urige werktijd, het energievraagstuk, de kwestie van de royalty’s en Suriname’s bijdrage in de goudmijninvesteringen zijn de hot issues die naar voren kwamen bij de interne discussies van de commissie van rapporteurs, die de behandeling van de gouddeals voorbereidt. Er is voor wat deze thema’s betreft zodanige informatie naar voren gebracht door de stakeholders dat het noodzakelijk is dat zaken betreffende de twee gouddeals opnieuw geredigeerd worden. BEP-assembleelid Ronny Asabina vraagt zich af hoeveel ruimte het parlement heeft om de twee ontwerpwetten fundamenteel te wijzigen, gelet op de kritische kanttekeningen vanuit het maatschappelijk middenveld.
Een andere belangrijke zaak waarover het civiele veld zich kritisch heeft uitgelaten, is de nog wazige positie van NV Ros, die namens de Staat Suriname partner wordt in deze overeenkomsten met de goudmultinationals.  De NV Ros is namelijk nog niet opgericht. Het is volgens critici wenselijk dat deze nv eerst een feit is voordat wordt overgegaan tot bekrachtiging van de overeenkomsten. Een andere zaak waarover men struikelt, is het aandeel van Suriname in de investeringen. Asabina ziet gelet op de signalen vanuit de regering, met name van de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, weinig ruimte om die noodzakelijke veranderingen aan te brengen in de conceptwetten. De controleerbaarheid van de administratie van de multinationals is ook een hot issue geweest tijdens de hearings en de discussies in huishoudelijk verband. Het is niet duidelijk in hoeverre Suriname inderdaad de ruimte krijgt de boeken zodanig in te zien dat wij niet beetgenomen worden door de multinationals.
De commissie van rapporteurs die de behandeling van de gouddeals voorbereidt, heeft reeds het eindverslag afgestaan  aan het parlement. De bevindingen van de commissie zijn afgelopen donderdag in een huishoudelijke vergadering gepresenteerd aan het college, zegt commissievoorzitter Rabin Parmessar. Het ligt nu aan het parlement wat ze gaat doen met het rapport. Het wachten was op het eindverslag om van start te gaan met de behandeling van de gouddeals in het openbaar. Parmessar zegt dat de commissie deze week nog wat afrondende gesprekken moet voeren met het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Maar de meest relevante informatie is reeds verschaft en verwerkt in het eindrapport. Een volgende ronde consultaties met de verschillende stakeholders die eerder gehoord zijn, is ook niet meer noodzakelijk. Parmessar kon niet zeggen of de openbare discussies deze maand nog zullen aanvangen. Dat ligt aan de leiding van het parlement.

error: Kopiëren mag niet!