Diana Pokie: 'Verband tussen gebruik XTC-pillen en zelfmoordgevallen Brokopondo'

Diana PokieDe zelfmoordgevallen in het district Brokopondo baren de assembleeleden zorgen. Zo is de AC-parlementariër Diana Pokie van oordeel dat vooral de gemeenschap haar medewerking moet verlenen aan de politie om zaken aan het licht te brengen. Zij heeft bewijzen dat op Brownsweg XTC-pillen ten verkoop wordt aangeboden. Een pil kost SRD 25. Bepaalde jongeren nemen dagelijks 15 tot 20 pillen in om de sleur van de dag te kunnen overbruggen. Er zijn zelfs jongeren die per dag 25 pillen innemen. Volgens de politica is er een verband tussen het gebruik van de XTC-pillen en het plegen van zelfmoord. ‘Dan hebben ze de durf en moed om dat te kunnen doen.’
Pokie meent dat de verkoop van verdelgingsmiddelen zodanig gestructureerd moet worden dat jongeren deze niet zo gemakkelijk kunnen kopen. ‘Wanneer de winkelier straks komt zeggen dat hij een vergunning heeft om de verdelgingsmiddelen te verkopen, zijn we even ver van huis.’ Pokie vraagt naar beleid om het aantal zelfmoordgevallen te minimaliseren, waaronder begeleiding en voorlichting.
Pokie weet dat de oorzaken van de zelfmoordgevallen uiteenlopend zijn. De politica constateert veel eenoudergezinnen in het district. Het zijn merendeels de moeders die kostwinner zijn en ook nog de kinderen op het juiste spoor moeten houden. ‘Meestal loopt dit uit de hand. Jongeren gaan hun eigen weg op en wanneer zij de druk van de buitenwereld voelen, kiezen zij ervoor zichzelf van kant te maken.’
Het AC-assembleelid Marinus Bee kijkt ook uit naar goed regeerbeleid. Zowel Pokie als Bee benadrukt dat in het verleden zelden iemand zich van kant maakte in het district. Bee ziet nu overeenkomsten met Nickerie. Bee weet dat ook het falen door jongeren een oorzaak is tot zelfmoord. Hij vindt dat er voorlichting moet komen naar de jeugd toe, zodat zij stabiel in hun schoenen kunnen staan.
De alarmerende situatie rond suïcide in Brokopondo werd eerst aan het licht gebracht door het BEP-assembleelid Ronny Asabina. Het laatste bekende geval is een suïcidepoging van een jongeman van rond de 30 die een verdelgingsmiddel had ingenomen en werd opgenomen in het ziekenhuis. Het is de zevende persoon in twee maanden die een zelfmoordpoging heeft ondernomen in dit district. Van de zeven pogingen zijn vier slachtoffers inmiddels overleden.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!