De regering van Desi Bouterse eist opheldering van Nederland over de extra strenge controle, die een toestel van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) maandag op Schiphol te beurt viel. De VVD en PVV hebben inmiddels Kamervragen over het incident gesteld aan de ministers van Defensie en van Veiligheid en Justitie.
Na een vermeende tip over een wapen aan boord moesten alle 280 vliegtuigpassagiers maandagmiddag drie uur lang in de aankomsthal wachten op hun bagage, waarna zij zich uit irritatie verbaal tegen de marechaussee keerden. Het toestel was al met vier uur vertraging uit Paramaribo vertrokken, omdat een dienstreis naar Afrika van president Bouterse – die met hetzelfde toestel reisde – was uitgelopen. Om de situatie niet te laten ontsporen, besloot de marechaussee de controle af te breken.
De regering-Bouterse boog zich dinsdag tijdens de wekelijkse ministerraad over de kwestie. Besloten werd om opheldering te eisen bij Den Haag, aangezien de marechaussee onder het ministerie van Defensie valt. Surinaamse media melden dat enkele leden van het kabinet-Bouterse zelfs zouden hebben geopperd om de aankomende passagiers van KLM op de luchthaven van Paramaribo ook urenlang vast te zetten in de aankomsthal, maar daar werd uiteindelijk van afgezien.
Volgens de Surinaamse ambassade in Den Haag zal het verzoek tot nadere uitleg lopen via de Nederlandse ambassade in Paramaribo. Daar is echter nog geen officieel schrijven ontvangen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in de Surinaamse hoofdstad was verder niet bereikbaar voor commentaar.
In de Tweede Kamer werden woensdagmiddag ook vragen gesteld over het incident. Kamerleden van de VVD en PVV willen van de ministers van Defensie Jeanine Hennis-Plaschaert (VVD) en van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) horen hoe dergelijke incidenten in de toekomst kunnen worden vermeden, en wat hun oordeel is over het besluit van de marechaussee om de drugscontrole voortijdig te beëindigen.
Passagiers van vluchten uit Suriname worden standaard aan een zogeheten 100-procentscontrole onderworpen. Over deze praktijk zijn al eerder diplomatieke conflicten ontstaan, aldus Novum.