Maar waarom dan?

Zoals gewoonlijk vind ik het altijd weer fijn om in de morgenuren de dagbladen door te nemen, maar dan wel met een kop koffie erbij. Toen ik onlangs het artikel las over de marechaussee op Schiphol, viel mijn mond open.
Ik ben 15 jaar lang politieambtenaar geweest in Rotterdam en het is mij derhalve bekend dat bij een anonieme tip de zaak eerst besproken wordt. Er wordt eerst gekeken naar eventuele gevolgen. De kans dat een vliegtuig gekaapt wordt als het al aan de grond staat is uiterst klein. Een passagier die het in zijn hoofd zou halen om uit het vliegtuig te komen met een wapen, is bij voorbaat ten dode opgeschreven.
Er zou dan in dat geval geen enkele reden zijn om het vliegtuig op deze manier te bestormen. In zo’n geval zou worden besloten om een observatieteam bij het vliegtuig te  plaatsen en eventueel een arrestatieteam achter de hand te houden voor eventualiteiten. Het optreden van de marechaussee zoals dat nu heeft plaatsgevonden raakt kant noch wal en kan nooit te maken hebben met een anonieme tip. Het is ronduit gezegd belachelijk; maar dat is mij al jaren bekend. Velen in Suriname hechten nog veel waarde aan een zogenaamde band met Nederland maar dat heeft vaak te maken met kortzichtigheid. Ik ben daarom blij met de opstelling van de president en ik weet dat hij heel goed weet waarom hij zich zo opstelt. In principe moet je niet alles vertellen, daar ben ik het helemaal met hem eens. Je moet er van uit gaan dat mensen in staat zijn zelf na te denken; maar dat is nou juist het drama in Suriname. Nadenken is verantwoordelijkheid nemen en dat is voor velen een groot probleem. Mensen worden zonder na te denken op hoge posities geplaatst waardoor zij (die mensen) zonder na te denken de positie aanvaarden en zonder na te denken ook nog functioneren. Dat is vaak de reden dat we mensen snel veroordelen in plaats van hen te beoordelen. Dit gedrag is dan weer de basis van alle ellende.
Een voorbeeld is de rijtjes mentaliteit in Suriname.
Ga nou maar eens een uittreksel halen bij de burgerlijke stand, het zo bekende CBB.  Ik durf te wedden dat bij een van de loketten een lange rij staat en dat u precies daar moet aansluiten. En maak er vooral geen opmerking over, want dan denk je tenminste na,  en de kans dat dat zal worden veroordeeld is heel erg groot. Hoe durf je immers na te denken terwijl de dienstdoenden dat niet eens doen. Als je dan eindelijk aan de beurt bent en je hebt je uittreksel, dan ga je heel snel naar de afdeling Rijbewijzen. Want het ging erom dat je rijbewijs aan verlenging toe is en om dat voor elkaar te kunnen krijgen heb je een aantal dringende documenten nodig. Maar je weet bij voorbaat al dat je weer in de rij zal moeten staan dus kun je daar alvast over nadenken en dat maakt je wat rustiger totdat je daar bent.  En ja hoor. Na enige tijd word je opgeroepen. Eindelijk, denk je dan en je snelt naar het loket, geeft je uittreksel en benodigde papieren af en dan moet je op een andere dag terugkomen. Als die dag eindelijk is aangebroken dan snel je weer naar de afdeling Rijbewijzen en je sluit je ook heel braaf aan in de rij.  Eindelijk wordt je naam weer geroepen en blij dat je bent, worstel je je door de mensenmassa naar het loket. Krijg je je rijbewijs. Hoera, denk je bij jezelf en je loopt heel snel weg.
In de auto ben je natuurlijk benieuwd naar het rijbewijs en pas dan ga je het eens rustig bekijken. En dan gebeurt het. Teleurgesteld stap je weer uit de auto want je naam is niet volledig vermeld. Je snelt naar het loket en geeft dat door. De dame aan het loket heeft het begrepen, maar zij geeft heel netjes aan dat je terug moet komen met….. jawel….. een uittreksel!
Op zich bekeken zou het heel gemakkelijk zijn om het dossier even terug te halen omdat daarin nog steeds een uittreksel moet zijn die je al eerder gebracht hebt. Maar dat gaat niet zo… want daarvoor moet zij ….. nadenken.
Maar veroordelingen vinden in dit mooie land zelfs plaats zonder na te denken over de gevolgen bij zo een veroordeling die worden uitgesproken zonder na te denken. Zeer waarschijnlijk gaat men ervan uit dat de ellende die er daarop volgt toch niet van belang is voor degene die de veroordeling uitspreekt.
Een ander reden van het niet nadenken is dat geld gaat boven alles gaat. Er zijn van die mensen die al heel snel in hun gedachten de dollartekens zien en dat blokkeert ook het vermogen om na te denken. Dat is volgens mij ook de reden waarom het dollarteken een S in zich heeft.  Het is om aan te geven dat die Stommeling eerst moet nadenken.
 
Rebien

error: Kopiëren mag niet!