Breeveld vraagt president duidelijkheid over ambassadegebouwen

DOE-parlementariër Carl Breeveld heeft president Desire Bouterse, Financiënminister Adelien Wijnerman en de minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, gevraagd om duidelijkheid te verschaffen over de ambassadegebouwen in Parijs en Brussel. Gisteren tijdens de behandeling van de naturalisatiewet maakte de parlementariër gelijk van de gelegenheid gebruik dit onderwerp ter sprake te brengen. In een gesprek met Dagblad Suriname zegt Breeveld dat er nog veel onduidelijkheden zijn met betrekking tot de aankopen. ‘Het is onduidelijk of de ambassadegebouwen werkelijk zijn gekocht, waarmee ze zijn gekocht en wanneer ze zijn gekocht. Is de president wel op de hoogte van deze aankopen. De president is namelijk verantwoordelijk voor het buitenlands beleid en moet uiteindelijk toestemming geven’, aldus Breeveld.
Breeveld vraagt zich af hoeveel middelen zijn uitgegeven aan de aankoop van deze gebouwen, omdat nergens in de begrotingen deze aankopen zijn vermeld. ‘Het gaat om miljoenen geld. Parijs is een superdure stad. En dan horen we zaken als verhuizingen. We willen duidelijkheid over deze aankopen.’ Zowel de president als Lackin en Wijnerman moet alle informatie met betrekking tot de aankopen van de ambassadegebouwen naar buiten brengen, zegt DOE-parlementariër Carl Breeveld.
Reeds tijdens de behandeling van de begrotingen vorig jaar gaf VHP-parlementariër Chandrikapersad Santokhi aan dat er veel onduidelijkheden bestaan rondom de aankopen van de ambassadegebouwen. Hij vroeg tijdens de begrotingsbehandeling aan de regering waarom een klein land als Suriname zo agressief bezig is ambassadegebouwen aan te schaffen en wat de meerwaarde van was. ‘Kan de minister info verschaffen wat voor nut het heeft om een ambassadegebouw te kopen in Frankrijk voor Euro 6,3 miljoen. Waarom kopen we een post in Georgetown voor USD 650.000. Waarom kopen we een post in Zuid Afrika voor USD 870.000. Waarom al die haast, terwijl sociaal maatschappelijke situaties zich voordoen in het land die dringende aanpak behoeven? Kunnen we ons dit permitteren?’, aldus Santokhi tijdens de begrotingsbehandeling. Volgens Santokhi stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken samen met de regering verkeerde prioriteiten. De minister van Buitenlandse Zaken heeft echter nooit duidelijkheid verschaft met betrekking tot de aankopen. Breeveld verwacht de antwoorden binnenkort te krijgen van de regering.

error: Kopiëren mag niet!