Regering neemt stappen richting spaar- en stabilisatiefonds

imagesDe regering lijkt een politieke belofte voor het instellen van een “Sovereign Wealth Fund” te gaan inlossen. De Nationale Assemblee moet in behandeling nemen een ontwerpwet die moet dienen ter instelling van een Spaar – en Stabilisatiefonds Suriname (SSS). Zo een fonds wordt in het kader van meevallende mijnbouwinkomsten al lange tijd aanbevolen door internationale instellingen als ‘een appel voor de dorst’. Het fonds is gericht op de staatsinkomsten uit de mijnbouwsector. Concreet zal het in te stellen fonds als doel hebben ‘de mijnbouwinkomstèn van de Staat te stabiliseren, teneinde de macro-economische volatiliteit te beperken en de capaciteit van overheidsuitgaven in tijden van lagere opbrengst te beschermen’. Het fonds zal ook een alternatieve stroom van inkomsten ‘genereren om de inkomsten van de Staat te diversifiëren en de overheidsuitgaven waar nodig te suppleren als de inkomsten uit de verwerking van niet-duurzame grondstoffen zijn verminderd’. Voorts zal het SSS inkomsten genereren voor toekomstige generaties door middel van besparingen op de inkomsten van de Staat die voortvloeien uit de verwerking van niet-duurzame grondstoffen.
Het SSS is gekoppeld aan de jaarlijkse begrotingen. Met de presentatie van de begroting aan De Nationale Assemblee worden moeten de minister van Financien de begrote mijnbouwinkomsten steeds voor het volgende begrotingsjaar worden vastgesteld. De begrote mijnbouwinkomsten worden gebaseerd op de jaarlijkse mijnbouwinkomsten. Bij een verwachte stijging van de mijnbouwinkomsten in het volgende begrotingsjaar, worden de te begrote mijnbouwinkomsten voor dat jaar berekend op het niveau van de begrote mijnbouwinkomsten van het lopende jaar vermeerderd met 3%. Bij een verwachte daling wordt juist met 1,5% verminderd. Aan het einde van ieder kwartaal maakt het Ministerie alle feitelijke mijnbouwinkomsten boven een vierde deel van de begrote inkomsten over aan het fonds. De geldende percentages worden iedere 5 jaar geëvalueerd door de raad van bestuur . Desgewenst worden deze na goedkeuring door De
Nationale Assemblee aangepast. Trekken uit het fonds zal pas 2 jaren van zijn instelling mogelijk zijn. Gelden ten laste van het SSS worden verstrekt voor het aanvullen van tekorten als het begrote kwartaalinkomen meer is dan het feitelijke. Voorts kunnen tegoeden bij de Centrale Bank worden aangevuld in geval van een nationale ramp .
Het bestuur van het SSS geschiedt door een raad waarin zitten een door de regering benoemde voorzitter, 2 leden voorgedragen door Financiën, 1 lid voorgedragen door Natuurlijke Hulpbronnen en 1 lid voorgedragen door de Centrale Bank van Suriname.

error: Kopiëren mag niet!