Charter president ontregelt wederom vliegschema SLM

‘De chartervluchten die president Desi Bouterse maakt met de kist van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) voor zijn dienstreizen, ontregelt de reguliere lijndiensten van deze maatschappij.’ Het jongste geval was afgelopen weekend. De SLM-kist moest de president afhalen uit Malabo, Equatoriaal Guinee, waar hij de ASA-top bijwoonde. De SLM lijndienstvlucht die om 22.30 uur moest vertrekken naar Amsterdam, ondervond hinder hiervan. Het vliegtuig kwam vertraagd aan op Zanderij om de reis Paramaribo-Amsterdam uit te voeren. De vlucht werd met een vertraging pas om 03.30 uur zaterdagochtend uitgevoerd en landde rond 16.00 uur aan in Nederland. Oorspronkelijk had ze al om 12.20 uur op Schiphol moeten zijn.
‘De SLM toont geen respect voor de kleine man’, zegt een passagier die naar Amsterdam zou vliegen. ‘De SLM huurt de kist aan de Staat en ontvangt daarvoor geld. Het is niet erg dat de president wordt opgehaald, maar we verdienen ook een beetje respect van deze maatschappij denk ik. Wij betalen toch ook’, zegt hij. ‘Doordat we later dan gepland aankomen in Nederland, ondervinden we ook schade. Als de SLM weet dat ze in gedrang zal komen, kan ze dan niet een apart toestel inhuren om beide vluchten op tijd uit te voeren? Ik denk dat niemand van de SLM de president durft uit te leggen dat het reguliere vliegschema ontregeld wordt door zijn chartervluchten.’
Op deze dag is niet alleen de SLM-lijndienst later vertrokken, ook een vlucht van de Caribbean Airlines uit Trinidad & Tobago kreeg oponthoud. Deze vlucht was eerder geland dan de charter uit Malabo, maar moest toch wachten totdat de president uitgecheckt had. Een passagier op deze vlucht zegt dat ze te horen kregen dat voor de veiligheid van de president, zij in de kist moesten blijven totdat de president en zijn delegatie weg waren van het vliegveld.
De voorkeur voor de president ten koste van de normale passagier vond ook plaats tijdens het regime van president Jules Wijdenbosch. Ook hij huurde kisten in voor zijn dienstreizen. Ex-president Ronald Venetiaan paste zijn dienstreizen echter aan aan de reguliere lijndiensten van de SLM.

error: Kopiëren mag niet!