De minister van Justitie en Politie, Edward Belfort, gaat per 1 maart de afdeling Meldpunt Rechtsbescherming aan de Gravenstraat opheffen. Dit meldpunt is opgericht door ex-minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie en heeft als doel burgers die niet goed zijn behandeld door de justitiële autoriteiten, in de gelegenheid te stellen een klacht in te dienen zodat er een onderzoek gestart kan worden. Bronnen binnen de justitie melden dat dit meldpunt tijdens het bewind van Santokhi hard heeft gedraaid. Intussen is aan het personeel al medegedeeld dat men per 1 maart overgeplaatst zal worden naar het Bureau Rechtszorg aan de Gongrijpstraat. In een interview aan Dagblad Suriname zegt Santokhi dat het hem niet verbaast dat de minister tot deze actie is gegaan, ‘omdat de bewindsman reeds vanaf het begin heeft aangetoond niet de deskundigheid te beschikken om een goed beleid te voeren naar vooral slachtoffers van criminaliteit’, zegt Santokhi.
‘Het Meldpunt Rechtsbescherming was in het leven geroepen om het rechtsgevoel van de burgers in Suriname te verhogen. Personen die geen goede behandeling kregen van Justitie en Politie kregen de gelegenheid om een klacht in te dienen met de bedoeling dat er in ieder geval onderzocht kon worden wat er had afgespeeld. Bovendien was dit meldpunt bedoeld om de kwaliteit van zowel justitie als politie te verbeteren en te verhogen’, aldus Santokhi. Hij zegt dat dit meldpunt perfect was voor burgers die bang waren om openlijk een klacht in te dienen tegen de justitiële autoriteiten. Op deze manier waren ze gegarandeerd van hun privacy en kregen ze ook nog de juiste begeleiding. ‘Er is totaal geen beleid op het ministerie. We zien allemaal wat er gebeurt met Stichting voor het Kind, ook met mensen met een beperking. Men schenkt geen aandacht aan slachtoffers, maar aan criminelen en de onderwereld. Bejaarden worden beroofd, men gaat over tot ernstige berovingen en men komt met een beleid voor delinquenten en resocialisatie. Dat is goed, maar er is geen balans. Waar is het beleid voor slachtoffers? Waar is er beleid gemaakt om de kwaliteit van de rechterlijke macht te verhogen’, aldus Santokhi.
De VHP’er meent dat alleen naar de handelingen van de minister gekeken moet worden om na te gaan wat voor beleid hij uitvoert. ‘De minister voert in ieder geval geen prudent beleid. Niet alleen op nationaal niveau voert hij geen beleid, maar ook op internationaal niveau. Er wordt alleen melding gemaakt van het aantal bolletjesslikkers dat is aangehouden, maar over de grote drugsvangsten in Nederland en Frankrijk hoor je totaal niets. De minister zegt niets’, besluit Santokhi. Hij zegt dat het hem nog minder gaat verbazen als de minister besluit ook het Bureau Slachtofferhulp te sluiten.