Buurtcomité Ornamibo bereidt harde acties voor ‘De maat is vol’

if‘De maat is vol’, zeggen de bewoners woonachtig in de omgeving van de vuilstortplaats te Ornamibo. Middels harde acties willen de bewoners en perceeleigenaren, die verenigd zijn in het Buurtcomité Ornamibo en omgeving, de regering ertoe dwingen om de vuilstortplaats te Ornamibo, die zorgt voor heel veel ziektes en stank, voorgoed te sluiten. Eigenaren van de percelen, de familie Jankie, zeggen te lang te hebben gewacht. Ze willen hun percelen terug van de overheid. Deze situatie speelt zich af vanaf 1998.
Adviseur van de bewoners, DNA-lid Asiskoemar Gajadien, zegt dat nationale en internationale organisaties aangeschreven zullen worden om het Buurtcomité te ondersteunen in de formulering van een schadeclaim aan de Staat. Daarnaast eist het comité van de regering dat de bewoners, die woonachtig zijn in de omgeving van de vuilstortplaats en niet beschikken over een medische kaart, daarvan voorzien worden. Volgens het comité heeft de vuilstortplaats heel veel schade gericht aan de gezondheid van de bewoners aldaar. Verder wil het comité dat binnen afzienbare periode de vuilstortplaats hermetisch wordt afgesloten. Enkele aanwezigen wilden reeds gisteren beginnen met wegbarricades. Gajadien gaf de pers gisteren te kennen dat de Staat de gronden van de familie Jankie heeft geoccupeerd. Ook niet gerechtigde personen hadden toen getekend.
DNA-lid Charles Pahlad die de samenkomst gisteren bijwoonde, zei blij te zijn met de acties van het Buurtcomité. ‘Ik sta achter jullie acties. Het is iets van jaren, het is gewoonweg verschrikkelijk’, zei Pahlad gisteren aan de vele aanwezigen. Onder de aanwezigen behoorden ook enkele stromannen van deze regering die de samenkomst probeerden te verstoren. ‘Er werden over en weer beschuldigingen geuit dat de vorige regering deze chaos heeft gecreëerd. Gajadien werd ervan beschuldigd deze zaak nu ‘op te blazen’, terwijl hij niets heeft gedaan toen Nieuw Front in de coalitie zat. Het Buurtcomité, dat de samenkomst van gisteren organiseerde op de hoek van de ingang van de vuilstortplaats, mocht geen stroom krijgen vanuit het huisje voorin. Er zou opdracht zijn gegeven door hogerhand.
Widjai Ganesh
 

error: Kopiëren mag niet!