Bedrijfsleven hekelt langdradige MKV procedure

redan-320Drie maanden wachten voordat een verzoek tot Machtiging Kort Verblijf (MKV) wordt gehonoreerd is een beetje aan de lange kant. Dat liet het bedrijfsleven duidelijk merken aan het eind van de presentatie van Lucretia Redan, hoofd Consulaire Zaken op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Als tijdens de presentatie ook blijkt dat stagiaires en grote bedrijven op een voorkeursbehandeling kunnen rekenen wordt de ontevredenheid groter.
Redan zei tijdens haar lezing woensdagavond in het KKF -gebouw dat het migratie beleid van de regering een instrument is voor ontwikkeling. Ze werd tijdens de vragenronde op dit punt onder vuur genomen. Uit haar voordracht bleek namelijk dat bedrijven die werknemers uit visumplichtige landen wil laten halen dit drie maanden van te voren moeten doen. Behalve deze lange wachttijd moeten de stukken van de vreemdelingen helemaal in orde zijn. Bij onvolledigheid wordt de aanvraag helemaal niet in behandeling genomen.
Stagiaires krijgen echter een voorkeursbehandeling. Hun aanvraag wordt binnen twee weken afgehandeld. Chinezen die voor Dalian komen werken krijgen ook een voorkeursbehandeling. Maar hetzelfde geldt ook voor bedrijven als Staatsolie en MNO -Vervat.
Volgens de aanwezige ondernemers werkt het MKV -beleid van de overheid stremmend. Ondernemers die cito een arbeider gespecialiseerde arbeider uit het buitenland nodig hebben kunnen niet volgens de regels van de regering spelen. Dit zorgt voor wrevel. Er werd gevraagd om de procedure te vereenvoudigen.
Redan verdedigde het beleid door te stellen dat bij een aanvraag de overheid voorzichtigheid wil betrachten. Ze heeft mensensmokkel en gedwongen arbeid in haar achterhoofd. Immers Suriname staat op de blacklist van human traficking. Bij Dalian en Staatsolie worden er vooraf afspraken gemaakt. Die bedrijven staan ook volledig garant voor de arbeiders die hier aankomen.
Ondanks dit antwoord bleef het bedrijfsleven vragen om vereenvoudiging van de MKV procedure.

error: Kopiëren mag niet!