Suriname krijgt assistentie in beheer en vernietigen wapens

Suriname krijgt assistentie in beheer en vernietigen wapensEen delegatie van ‘Regional Centre for Peace, Disarmament and Development’ (Regionaal Centrum voor Vrede, Ontwapening en Ontwikkeling) in Latijns Amerika en het Caribisch gebied (Unlirec) is momenteel op werkbezoek in Suriname. De bedoeling is om aan de hand van een nationale inventarisatie meer inzicht te verkrijgen op het gebied van beheer en vernietiging van wapens, munitie en explosieven.  De lidstaten van Unlirec worden bijgestaan bij de uitvoering van het actieprogramma ter voorkoming, bestrijding en uitbanning van de illegale handel in handvuurwapens en lichte wapens in al zijn aspecten. De assistentie richt zich voornamelijk op de kwestie van veilig en verantwoord beheer van wapenvoorraden in combinatie met vernietiging van geconfisqueerde, overtollige of verouderde wapens.
Er zal een aanvang gemaakt worden met de implementatie van de tweede fase van de ‘Firearms Stockpile Management  and Destruction Assistance Package for Caribbean States’. Suriname behoort tot de groep van 5 landen die in deze fase in aanmerking komt voor de Unlirec Assistance Package.
Naast het doen van werkbezoeken zal de delegatie ook presentaties voor alle relevante stakeholders verzorgen. Voor alle ter zake deskundigen van de diverse instanties wordt vandaag een presentatie over het VN Programma inzake Handvuurwapens en Lichte Wapens  gehouden op het ministerie van Defensie.  Tijdens een persconferentie op vrijdag zal de samenleving geïnformeerd worden over de bevindingen van dit werkbezoek.

error: Kopiëren mag niet!