PTC-afstudeerproject Jayant Khoenkhoen: Inrichtingsvoorstellen voor Plattebruggebied Waterkant

PTC afstudeerproject Jayant KhoenkhoenHet Plattebruggebied aan de Waterkant is een centrale open ruimte in de binnenstad van Paramaribo, die er momenteel ietwat chaotisch en ongestructureerd uitziet. Het openbaar verkeersnetwerk is in de huidige toestand als een onsamenhangend geheel uitgebouwd. Dit is duidelijk te merken aan de vele bussen die geparkeerd staan. Hierdoor wordt een aanzienlijk deel van het gebied in beslag genomen. Dit komt voornamelijk ook omdat het openbaar vervoer vrijwel volledig geprivatiseerd is. De routes zijn niet aangepast aan de stedelijke uitbreidingen, met als gevolg dat de ruimtelijke toegankelijkheid van het openbaar vervoer niet optimaal is. Komt nog bij kijken dat de vissers die in het Plattebruggebied hun boten aanmeren, illegale en bouwvallige bouwsels aan de rechterkant van de veersteiger hebben opgezet die het aanzicht van het gebied vanuit de Surinamerivier danig ontsieren. Ook het lopen wordt belemmerd door de slechte bestrating.
Tot deze conclusie kwam Jayantpersad Khoenkhoen, student Civiele Techniek en Bouwkunde op het Polytechnisch College (PTC). Zijn conclusie heeft hij bij zijn afstuderen op 4 februari 2013 aan zijn gehoor meegegeven. De titel van zijn afstudeerscriptie was ‘Revitaliseren en uitbreiden van het Plattebruggebied aan de Waterkant’. In zijn afstudeeropdracht wordt een inrichtingsvoorstel geformuleerd ter herstructurering van het gebied, aansluitend op het bestaande programma Stadsverfraaiing van de regering. Met zijn bevindingen heeft Jayant zijn graad als Bachelor of Applied Technology ( B.Tech )behaald.
Volgens Khoenkhoen zijn de ruimtelijke economie, de leefbaarheid, de uitstraling en de mobiliteit van het Plattebruggebied laag te noemen. ‘Dit is heel jammer omdat het Plattebruggebied ook in belangrijke mate bijdraagt aan de economische ontwikkeling van Paramaribo en dus ook van het land. Het voornemen is geweest om het omschreven plangebied te maken tot een gebied waar de bevolking en de toeristen graag naar toe gaan.’
De inrichtingsvoorstellen worden door Khoenkhoen gespecificeerd in een bouwkundige en een civieltechnische oriëntatie. Tot de bouwkundige oriëntatie behoort het stedenbouwkundige plan en tot de civieltechnische oriëntatie behoort de constructie van de beschoeiing en de jachthaven. Het stedenbouwkundige plan is gemaakt op basis van de analyse en locatie. In het stedenbouwkundige plan is vervat om de Heiligenweg, de Knuffelsgracht en de Watermolenstraat doorkruisend aan de Waterkant door te trekken tot een aannemelijke afstand de Surinamerivier in. Ondanks deze verandering wordt het historische stratenpatroon en de zichtassen vanuit die wegen naar de Surinamerivier behouden. Daarnaast wordt de rivieroever in dit gebied door de toepassing van deze structuur verder verstrekt.
Zijn plan draagt volgens Khoenkhoen bij aan een nieuwe benaming van het gebied m.n. Watramira, hetgeen ‘zicht op het water’ betekent. De bedoeling is om het gebied toeristvriendelijk te maken met een hotel, paviljoentjes en meerdere bouwwerken. Verder wordt in het plan voorgesteld om de twee hoofdsteigers in het verlengde van de Heiligenweg en de Knuffelsgracht als aanmeersteiger voor cruiseschepen te ontwikkelen. Het revitaliseren en uitbreiden van het Plattebruggebied zal de visitekaart zijn van de binnenstad van Paramaribo.

error: Kopiëren mag niet!