Op negen plaatsen Holika-verbranding in Saramacca

De districtscommissaris van Saramacca zegt dat in alle zes ressorten van Saramacca en wel op negen plaatsen op 26 maart de Holika verbrand zal worden. Gisteren is de casterolieplant op de verschillende plaatsen geplant. Met droge takken en strohalmen zal op deze plek een grote Holika verrijzen. Deze brandstapel symboliseert het kwade en wordt in de vooravond van Holi in brand gestoken,
De inplanting van Holika vindt 40 dagen voor de holikaverbranding plaats en wel op de dag van Vasant Panchami. Vasant Panchami is een heel belangrijk feest voor hindoes. De dag markeert niet alleen het begin van de lente, maar is ook het moment waarop voorbereidingen voor het kleurrijke Holifeest beginnen. Devoten van Saraswati, godin van kennis en wetenschap, vieren Vasant Panchami ook als haar verschijningsdag. Op deze dag staan twee kleuren centraal. Wit symboliseert eerlijkheid, reinheid en openheid voor kennis en geel staat voor een nieuw begin. Het leven kan worden gevuld met nieuwe hoop, kennis en mogelijkheden.
In de morgen van Holi komen mensen bijeen op de plek van de veraste brandstapel. Na gebed en het uitspreken van een wens voor geluk en welzijn van de gemeenschap in het nieuwe jaar, brengt men elkaar met as een stip, een geluksteken, op het voorhoofd aan. Hierna mag men elkaar met as bestrooien en inwrijven ten teken dat de kwade macht overwonnen is. Er wordt de hele dag tot laat in de nacht uitbundig gefeest en gegeten en gedronken. Holi is een volksfeest, dus een ieder doet mee en besprenkelt elkaar met parfum, poeder of kleurstof.

error: Kopiëren mag niet!