Weer zelfmoord in Brokopondo

Niet alleen de Unie van Surinaamse Vrouwen (USV) onder leiding van Asha Mungra pleit voor een presidentiële commissie die het vraagstuk van suïcide landelijk moet oplossen, maar ook BEP-parlementariër Ronny Asabina vraagt de regering hierom. Er zou zich een zelfmoordtrend voordoen in het district Brokopondo. Ruimt twee weken terug maakte de parlementariër al melding van zeker vier gevallen van zelfmoordpogingen waarbij twee personen het leven hebben gelaten. Dit zou in een tijdsbestek van zes weken zijn gebeurd. In een interview zegt Asabina dat wederom een bewoner van Brokopondo zelfmoord heeft gepleegd. ‘Ik moet helaas aangeven dat na mijn laatste melding van zelfmoord in Brokopondo, de ontwikkeling zich voortzet. Er heeft zich weer een zelfmoordgeval voorgedaan. Deze persoon was in Paramaribo woonachtig, maar komt uit Brokopondo. En als ik me niet vergis staan we nu met dit geval voor dit jaar op vier gevallen met dodelijke afloop’, zegt Asabina bezorgd.
Het DNA-lid hoopt dat er vanuit de overheid aandacht wordt besteed. ‘Ik hoop ook dat de samenleving start met een zodanige sociale controle dat we dit kunnen voorkomen. We hebben gevallen die hebben geleid tot de dood, maar we hebben ook gevallen waarbij de mensen hun levens zijn gered, nadat ze gramaxone hebben ingenomen. Er moet dringend worden onderzocht wat de mensen ertoe bewegen om over te gaan tot zulke acties’, zegt Asabina. Hij zegt dat tijdens een bezoek aan Brownsweg en Klaaskreek hij benaderd is door de plaatselijke bevolking om dit probleem aan te kaarten binnen de regering en te zoeken naar een oplossing. Asabina vindt het opvallend dat zelfmoord de kop opsteekt binnen de Marron-gemeenschap in het Brokopondo-gebied. Volgens de BEP-parlementariër moeten er maatregelen komen die kunnen leiden tot preventie.
De parlementariër vindt dat er een onderzoek moet komen op wetenschappelijk niveau, zodat nagegaan kan worden waarom men overgaat tot zelfmoord. ‘Ik heb al een keertje in DNA aangekaart dat er weinig aan wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan in Suriname. De universiteit bijvoorbeeld kan heel goed inspelen op dit probleem en identificeren wat er aan de hand is’, aldus Asabina die zegt dat hij de ngo’s die betrokken zijn met dit onderwerp zal vragen voor hulp. Hij hoopt dat president Desi Bouterse ingaat op het verzoek van de USV om een commissie in te stellen die landelijk het vraagstuk van zelfmoord helpt oplossen. ‘Het is een goed initiatief van Mungra en ik hoop echt dat de president dit verzoek inwilligt’, besluit de BEP-parlementariër.

error: Kopiëren mag niet!