‘Suriname moet Moiwana-vonnis sneller uitvoeren’

Suriname moet harder zijn best doen om de schuldigen van het ‘bloedbad van Moiwana’ voor het gerecht te brengen. Dat stelt de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) na een werkbezoek aan Suriname. Meer dan 26 jaar na de feiten is dat nog steeds niet gebeurd. Een inspectiemissie van de OAS bezocht het land eind vorige maand om informatie in te winnen over de rechten van vrouwen en tribale volkeren. Zij besteedden daarbij ook aandacht aan een vonnis uit 2005 van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens, een werkarm van de OAS.
Met dat vonnis veroordeelde het hof de Staat Suriname tot het betalen van een schadevergoeding aan de nabestaanden van de slachtoffers van Moiwana, een dorp in het oosten van Suriname. Op 29 november 1986, toen de burgeroorlog volop woedde, vielen manschappen van het leger er binnen. Ze verdachten de dorpelingen van rebellie tegen het militaire gezag. Minstens 39 dorpelingen, voornamelijk vrouwen en kinderen, werden koelbloedig doodgeschoten.
Het mensenrechtenhof gebood de Surinaamse autoriteiten in 2005 eveneens de schuldigen ’ten minste binnen één jaar’ voor het gerecht te brengen. Dat is nooit gebeurd, ondanks beloftes van de procureur-generaal.
“Vijf maanden geleden hebben we voor het laatst met hem gesproken. Ook de minister van Justitie was erbij. Sindsdien hebben we niks meer van hen gehoord. We zijn maar zelf begonnen met getuigenissen op papier te zetten. Zo gaat er tenminste niks verloren”, klaagt Andre Ajintoena, voorzitter van de Stichting Moiwana, tegen Novum Nieuws. Hij hoopt dat de schuldigen ooit nog veroordeeld worden. “We wachten al zo lang, je zou er bijna moedeloos van worden. Maar we blijven klaarstaan. Krijgen we morgen een oproep van de procureur-generaal, dan komen we meteen met alle ooggetuigen.”
Ten tijde van de slachting van Moiwana was Desi Bouterse bevelhebber van het leger. Bouterse is, zoals Novum Nieuws meldt, ook omstreden vanwege van zijn rol bij de Decembermoorden, de standrechtelijke executie van vijftien tegenstanders van het toenmalige regime in 1982. ‘Vorig jaar keurde het parlement van Suriname een omstreden amnestiewet goed die Bouterse buiten vervolging stelt voor zijn rol bij onder meer de Decembermoorden. In de amnestiewet werd wel uitdrukkelijk opgenomen dat die niet geldt voor Moiwana. De Organisatie van Amerikaanse Staten veroordeelde de amnestiewet al eerder’, aldus Novum.

error: Kopiëren mag niet!