De inschrijvingen voor het uit te voeren baggerproject zijn gisteren door de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) afgesloten. De twee Nederlandse bedrijven Boskalis en Baggerbedrijf De Boer en het Belgisch bedrijf Jan de Nul zijn de drie inschrijvende bedrijven. Volgens Michel Amafo, directeur MAS, had een Surinaams bedrijf zich ook opgegeven, maar heeft zich te zijner tijd terug getrokken.
De MAS is door de regering aangesteld als uitvoerder van het baggerproject, het zogeheten Suriname River Dredging Project (SRDP). De MAS is geen baggerbedrijf en heeft daarom een openbare nationale en internationale inschrijving gehad om specialisten aan te trekken. De beoordeling van de inschrijvingen zal geschieden door het ingenieursbedrijf Lievense Consulting.
Het bedrijf waarmee de MAS verder zal gaan, moet volgens de directeur beantwoorden aan de projectdesign. Ook de prijs speelt een rol. Degene met het beste bod krijgt het werk gegund. Amafo zegt dat hij uitkijkt naar het rapport om een definitief besluit te nemen met welk bedrijf MAS in zee gaat.
De verwachting is om op 1 juni 2013 te beginnen met de werkzaamheden. Het eerste deel zal bestaan uit het ontwerpen van een nieuwe vaargeul. Deze geul zal een nieuwe diepte hebben van rond de 1 meter tot 1 meter 50. Er zal ook een klein onderhoudsstrookje van rond de 50 cm komen. Het uiteindelijke baggeren moet in januari 2014 plaatsvinden onder monitoring van MAS.
Amafo legt uit dat de baggerwerkzaamheden noodzakelijk zijn, omdat Suriname een getijhaven heeft. ‘We kennen een tweedaags getij. Ons vaargeul is ondiep. Bij laagwater praten wij van een diepte van 4.6 m. Het probleem dat hierbij ontstaat, is dat wanneer een schip in Suriname aankomt en die 7 meter of hoger is, op hoogwater moet wachten om binnen te komen. Door uitvoering te geven aan dit project wordt de tijd verruimd, waardoor er eerder sprake is van hoogwater.’ Dat brengt volgens de directeur een tijdswinst met zich mee, waardoor de schepen sneller de haven binnenvaren. Er kan dan meer vracht vervoerd worden. ‘Dat resulteert in verlaging van de kostprijs.’
De baggerwerkzaamheden zullen geen al te grote veranderingen met zich meebrengen. Alleen het waterverkeer zal gereguleerd moeten worden. De Goslar zal geen obstakel vormen tijdens het baggeren.