Importkip in blik slag voor Surinaamse kipsector

De Surinaamse markt wordt de laatste tijd overspoeld met kippenvlees in blik afkomstig uit Azië. Het etiket is volledig in het Chinees en vrijwel onverstaanbaar voor de consument. Het ingeblikt kippenvlees is voornamelijk te vinden op de schappen van supermarkten die gerund worden door Chinezen. De ongebreidelde import van kippenbouten uit Amerika en hele kippen uit Brazilië had de sector al een behoorlijke dreun bezorgd. Met de import van kippenvlees in blik wordt aan de Surinaamse kipsector weer slagen toegebracht. ‘We zijn moe geworden om deze zaken te entameren’, zegt Nemchand Kandhai, voorzitter van de Associatie van Pluimveesector (APSS). ‘De APSS heeft deze nieuwe ontwikkeling dat in het nadeel werkt van de lokale pluimveekwekers, al vaker onder de aandacht gebracht van het ministerie van Handel en Industrie (HI), echter zonder resultaat. Alles wordt gegooid op liberalisatie en vrijhandel. De regering kan niet ingrijpen, omdat importeurs vrij zijn goederen binnen te brengen”, zegt Kandhai.
De APSS-topper is het niet eens met deze opstelling van de regering. ‘Elk land heeft de ruimte een zodanig nationaal beleid te ontwikkelen waarmee ze zijn eigen industrie kan beschermen’, vindt de APSS-voorzitter. De belangenorganisatie heeft getracht om middels de standaardisatie-eis de import te reguleren. Geëist werd dat de regering als voorwaarde zou stellen dat de opschriften overgezet worden in het Nederlands of Engels. Maar ook dat heeft geen resultaten opgeleverd. De APSS voert een jarenlange strijd voor behoud van haar positie op de lokale markt. Er zijn tal van voorstellen gedaan hiertoe. ‘De voorgestelde maatregel om de heffing van importkip te verhogen, ligt nog steeds in de overheidslade. Lokale producenten moeten 40% invoerrechten betalen en 2% consent – en statistiekrecht, terwijl importeurs slechts 10% aan invoerrechten en 2% consentrecht moeten betalen voor kipdelen.’
Surinaamse heeft wat de importheffing betreft de laagste tarieven in de regio. Het stimuleren van de Surinaamse kipsector zou als spin-off hebben een 100% zelf voorzienende lokale markt. Het zou niet alleen deviezenbesparing opleveren, maar ook uitbreiding van het aantal arbeidsplaatsen. Momenteel zijn ongeveer 2.000 mensen werkzaam in de pluimveesector. De juiste stimulans zou kunnen leiden tot verdubbeling van het arbeidspotentieel. Per week worden er ongeveer 130.000 kippen geconsumeerd.

error: Kopiëren mag niet!