Surmac start operatortrainingen met simulators

Surmac start met een voor Suriname nieuwe manier van trainen van operators. In dat kader heeft Surmac gisteren een training center geopend welke is ondergebracht op het terrein van Lotjeshuis aan de Metaalstraat. De eerste kennismaking van de trainee met de machine vindt plaats middels een simulator. Dit is volgens marketing officer Shaun Profijt een apparaat waarmee de gebruiker in een nagebootste werkelijkheid bedieningsvaardigheid kan opdoen. De aanleiding voor de start van de operatortrainingen is de grote vraag naar gekwalificeerde operators vanwege de toename van multinationale bedrijven en het machinegebruik in de diverse sectoren. Ook is gebleken dat machines steeds vaker defect raken als gevolg van onvakkundig gebruik door operators. Surmac wil met deze training een bijdrage leveren aan het verbeteren van de kwaliteit, de vaardigheden en de werkefficiëntie van operators en het verminderen van de kosten van de klant. Ook wil Surmac, als leverancier van zwaar materieel in Suriname, het rendement van de geleverde machines verhogen door getraind personeel mee te laten werken.
Surmac heeft gekozen voor simulatortrainingen, omdat veel voordelen verbonden zijn aan deze opleidingsmethode. Enkele voordelen zijn de veiligheid (geen levengevaarlijke situaties), de kosten (machines zijn niet bezet), machines gaan minder snel stuk en afwezigheid van benzinekosten. Het personeel wordt beter opgeleid. De trainee kan beter gescreend en getest worden doordat de simulator de prestaties van elke trainee bijhoudt. Er kunnen meerdere operators simultaan getraind worden. En er kan gewerkt worden ongeacht de weersomstandigheden.
De simulatortrainingen worden verzorgd door gekwalificeerde instructeurs, die een opleiding tot “dealer certified instructors” hebben gevolgd bij Caterpillar, de fabrikant van de simulators. De instructeurs hebben als taak de trainees de kennis van de machine en de bedieningsvaardigheden bij te brengen om het werk veilig en efficiënt uit te voeren. Dit houdt in het inspecteren van de machine bij de start, het vertrouwd maken met het controlepaneel, uitvoering van basis- en combinatiebewegingen en het uitvoeren van complexe opdrachten.
Na het simulatorgedeelte voert de trainee diverse werkopdrachten uit in het veld tijdens het praktische gedeelte. Aan het eind van een succesvol doorlopen training ontvangt de trainee een certificaat voor het simulatordeel en een ‘qualification card’ voor het praktische gedeelte. Trainees worden vooralsnog opgeleid tot “medium hydraulic excavator” (graafmachines), “dozer” (rupstrekkers) en “small wheel loader” (wielladers) operator. De trainingen duren bijkans drie weken.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!