Ook Lelydorp geteisterd door muskietenplaag

De muskietenplaag in Suriname lijkt met de regens toe te nemen en is niet meer geïsoleerd tot Paramaribo. De bewoners van Lelydorp weten zich geen raad meer met de vele muskieten. ‘Zelfs overdag is het niet uit te houden. Ze lijken wel onsterfelijk. Je maakt enkele dood en er komen meer’, zeggen buurtbewoners. ‘Er is geen verschil meer tussen dag en nacht. Het zijn meestal de heel fijne muskieten die echt venijnig kunnen steken’, zegt Sandra Mertodrono. Voor haar is het nu onmogelijk om ’s morgens lekker op haar terras te zitten. Ze vraagt zich af wat het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) doet om de muskietenplaag te bestrijden. ‘Want tot nu toe hebben wij niets van een actie van die kant uit gemerkt’, zegt Mertodrono.
Het BOG heeft in eerdere berichten toegegeven dat er een muskietenplaag heerst. Volgens het BOG kan men zelf ook wat aan de situatie doen door waterhoudende voorwerpen zoals autowrakken, kapotte wasmachines, gasfornuizen, autobanden, dakgoten en lege bloembakken op te ruimen. Ook zijn er veel leegstaande percelen die niet onderhouden worden. Volgens het BOG is het de ongevaarlijke ‘culex muskiet’ die voor de plaag zorgt. Het BOG is bezig middels labonderzoek na te gaan hoe deze muskieten te bestrijden, aangezien ze een resistentie hebben opgebouwd tegen bepaalde middelen.
Ook zal het BOG waar nodig bespuitingen met ‘malation’ uitvoeren. Aan de hand van de ernst van de plaag, zal dit ook landelijk worden toegepast. Het BOG stelt pesticidenbestrijding zoveel mogelijk uit, aangezien deze slecht is voor het milieu.
Volgens een buurtbewoner van Lelydorp zijn kikkervisjes, in de volksmond bekend als todo bere’s, heel geschikt om larven te bestrijden. De muskietenlarven dienen als voeding voor de todo bere’s. Hij betreurt het dat deze kikkervisjes bijna niet meer te zien zijn.
 

error: Kopiëren mag niet!