Luchtvaartmaatschappij KLM zal vanaf april geld vragen voor ruimbagage. Wie vooraf een koffer incheckt via internet, betaalt 15 euro extra. Wie op Schiphol een onaangemelde koffer aanbiedt, moet 30 euro betalen. Tegelijk gaat de KLM afmetingen en gewicht van handbagage strenger controleren. Op die manier hoopt de luchtvaartmaatschappij extra opbrengsten te genereren. De KLM volgt met de tariefsverhoging een ontwikkeling die andere luchtvaartmaatschappijen al hebben ingezet. KLM-dochter en prijsvechter Transavia vraagt 10 tot 100 euro per koffer in het ruim, afhankelijk van boekingstijdstip en gewicht.
Air-France-budgetdochter HOP! vraagt ook 15 tot 30 euro. De Amerikaanse maatschappijen Delta en American Airlines – geen prijsvechters – vragen zeker 25 dollar per koffer (ruim 18 euro).
Handbagage
Meer passagiers, zo is te verwachten, gaan proberen hun spullen in de handbagage te proppen. De KLM instrueerde daarom het grondpersoneel de omvang en gewicht van handbagage streng te controleren bij de incheckbalie. Wie bij de gate toch een tas bij zich blijkt te hebben groter dan 55×25×35 centimeter of zwaarder dan 12 kilo, moet die alsnog afgeven als ruimbagage. Het bijbetalen van 30 euro kan dan via onlangs geïnstalleerde pinautomaten bij de gates.
De KLM maakt de maatregel deze week bekend. In de praktijk reizen veel zakenmensen al zonder ruimbagage. Het nieuwe tarief treft vooral vakantiegangers. Door trouwe klanten uit te zonderen, hoopt de KLM nog een voordeel te behalen: meer Flying Blue Members. Wie een gratis lidmaatschap aanvraagt, hoeft niet te betalen voor zijn koffer. Ook partner Air France gaat geld vragen voor bagage, maar draait de regeling om: wie zonder ruimbagage reist, krijgt korting.
De nieuwe tarieven passen in de trend dat luchtvaartmaatschappijen per vlucht steeds diverser prijzen en opties aanbieden: met of zonder koffer, met of zonder extra beenruimte, wel of geen invloed op stoelkeuze. Passagiers kunnen enkele dagen voor een KLM-vlucht kiezen uit een menu. Tegen betaling krijg je ook beter eten dan de rest’, schrijft de Volkskrant.