Zowel de directie als het bestuur van het Diakonessenhuis dreigt met maatregelen tegen de medische specialisten. De medici hebben middels een schrijven kenbaar gemaakt dat zij per 1 februari de klinische werkzaamheden progressief zullen verminderen. Het bestuur geeft in een tegenreactie aan dat het als bestuur ook gehouden is die maatregelen te treffen, die de continuïteit van de dienstverlening van het ziekenhuis garanderen.
Rakesh Gangaram Panday, de algemeen directeur van Diakonessenhuis, zegt dat de directie altijd open staat voor dialoog. ‘Indien zaken dan niet opgelost kunnen worden, dan kan gekeken worden naar vervanging. Als blijkt dat er minder patiënten worden opgenomen, dan moeten wij denken aan andere substituten.’ Volgens de directeur heeft het Diakonessenhuis op zich een klein team aan specialisten en de posten zouden wel in te vullen zijn.
De directeur zegt niet te merken dat er een actie gaande is. Het ziekenhuis is zoals normaal in bedrijf, waardoor hij de aangekondigde actie anders neigt te interpreteren. De situatie speelt al enkele jaren in het ziekenhuis. De directeur zegt dat de leiding tot nu toe altijd het pad van dialoog heeft gevolgd en ‘dat heeft zijn vruchten afgeworpen’. De handeling van de medische specialisten verwijst typeert de directeur als ‘het willen afdwingen van individuele doelstellingen’. ‘En daar zullen wij nooit aan toegeven’, zegt de directeur.
De specialisten geven aan dat de directeur altijd een vijandige houding tegen hen aan de dag legt. Gangaram Panday zegt hierop zich niet te kunnen voorstellen dat de medici dat hebben kunnen ervaren. Integendeel zou hij juist degene moeten zijn die moet klagen over de specialisten. ‘De directie heeft altijd het pad van overleg willen bewandelen’, maar dat wordt volgens de directeur altijd afgewend door de medische specialisten.
Het bestuur drukt de specialisten op het hart dat zij volledig verantwoordelijk zijn voor de gevolgen van de aangekondigde acties van hun kant.