De regering moet het diasporabeleid serieus gaan nemen. Het diasporabeleid stelt de regering in staat om meer inkomsten te genereren voor Suriname. Dat zegt financieel deskundige Chandi Jethoe in gesprek met Dagblad Suriname. Jethoe zegt dat berekeningen hebben uitgewezen dat alleen door het diasporabeleid Suriname alleen aan de groep van 55 jaar en ouder een direct inkomen verdient van Euro 400 miljoen. ‘De groep van 55 jaar en ouder heeft een minimaal inkomen van Euro 102, 3 miljard. Als we hieruit 20% weghalen voor belasting, dan komt een bedrag van Euro 400 miljoen gelijk naar de overheid. De rest van de bedragen zullen de mensen ook hier uitgeven’, aldus Jethoe.
Jethoe zegt dat vooral de zorgdiensten optimaal zullen gaan profiteren van het diasporabeleid, omdat deze doelgroep behoefte heeft aan zorg. Volgens hem scoort de regering heel goed in economisch opzicht. ‘We hebben nog wat spanningen gehad uit hoofde van de fiso-loonsverhoging, maar de regering heeft redelijk goed kunnen inspelen hierop door inkomstenverhogende maatregelen te treffen. We zien dat ook de president van de Centrale Bank, Gilmore Hoefdraad, een professioneel beleid voert ten aanzien van het economisch beleid. De Centrale Bank heeft bijvoorbeeld heel adequaat gereageerd op het gebied van inflatie’, zegt Jethoe. Hij zegt dat de inflatiecijfers fors zijn gedropt. Aan de andere kant zegt Jethoe dat de regering wel ervoor moet waken niet teveel te bemoeien met professionele bedrijven, maar deze overlaten voor ter zake deskundigen, wil de regering werkelijk veel meer gaan scoren.
Jethoe zegt dat de regering ook moet gaan investeren in duurzame en kenniseconomie, omdat hierdoor Suriname ook kan gaan groeien. ‘Er moet geïnvesteerd worden in high tech voor de landbouw, omdat de tijd om primitief te werken al voorbij is. Er moet geïnvesteerd worden in technologie, voedselveiligheid en voedselzekerheid’, aldus Jethoe. Hij voorspelt een groei van 5 % voor de komende vijf jaren. Deze groei kan echter gebracht worden tot 8% indien de regering het diasporabeleid invoert en ook nog investeert in kennis en duurzame economie.